Atentie la jucãriile care le oferim copiilor

De Alexandrina Iordache 20 Decembrie 2012, 14:26 Utile
In aceasta perioada trebuie sa se acorde importanta deosebita alegerii unei jucarii adecvate varstei si preferintei copilului. Lumea jucariilor este foarte bogata si variata. Se pot achizitiona jucarii care pot juca un rol pozitiv in dezvoltarea copiilor.

Jucariile au o influenta puternica asupra copiilor pentru ca prin joaca copiii se distreaza dar si interactioneaza cu obiecte.

Jucariile se vor achizitiona functie de varsta, sexul si inclinatiile copilului. Astfel sugarii si copilul pana la 1 an trebuie sa expuna copilul la o varietate de experiente de cunoastere a lumii inconjuratoare. Jucariile usoare, cercuri, cuburi, jucarii care se pot apuca cu mana, mingii sunt recomandate.

Pe masura ce inainteaza in varsta si orizontul copiilor se largeste jucariile trebuie sa corespunda nevoii de a urca si de a construi. Pentru varsta de 1-3 ani sunt recomandate in afara de mingii si cuburi, piese mari de puzzle, jucarii care ii ajuta sa consume surplusul de energie.

Creioane colorate, seturi de constructii, plastilina, carti de colorate sunt lucruri care incurajeaza creativitatea copiilor prescolari cu varste intre 3-5 ani. Pentru copiii cu varsta intre 5-9 ani, prescolari, jucariile pe care le oferim trebuie sa-i ajute sa-si dezvolte personalitate. In acelasi timp copiii trebuie obisnuiti sa imparta cu ceilalti jucariile. La aceasta varsta jucariile care ii ajuta sunt cele care ii ajuta sa rezolve probleme matematice, seturile de constructii cu elemente detaliate, carti de povesti, jocuri electronice, de invatare etc.

Pentru preadolescenti, intre 9-12, jucariile sunt mai putin importante si le prefera, de obicei, pe cele de logica, puzzle-uri mai complicate, jocuri electronice etc.

Atentie deosebita trebuie acordata la achizitionarea jucariilor care prezinta siguranta astfel ca in timpul jocului copilul sa nu se accidenteze cu ele.

Nu uitati, jucaria preferata primita in dar este cea mai mare bucurie a unui copil. Noi, cei maturi, trebuie sa avem grija ca ea sa corespunda nevoilor copilului potrivit varstei, sexului si inclinatiilor acestuia.


 

Autor Alexandrina Iordache 20 Decembrie 2012, 14:26 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii