ANCOM: Echipamentele radio fără marcaj sunt ilegale și pot bloca ori întrerupe apelurile la numărul de urgență 112!

De Redactia 28 Septembrie 2018, 23:49 Utile

Echipamentele radio fără marcajul  (Conformitate Europeană) trebuie scoase imediat din funcțiune întrucât prin interferențele produse cauzează disfuncționalități serviciilor de radiocomunicații autorizate, inclusiv celor destinate salvării de vieți omenești. Echipamentele radio fără marcaj, care provin, de regulă, din afara Uniunii Europene, nu respectă standardele de alocare a frecvențelor radio la nivel european, provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de radiocomunicații autorizate, iar utilizarea poate fi sancționată conform legii.

De aceea, ANCOM derulează o campanie de monitorizare a frecvențelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora și de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente. În cadrul acestei campanii, la nivelul județului Iași au fost identificate și scoase din uz aproximativ 80 de telefoane fixe wireless (DECT 6.0) care nu aveau marcaj CE.

Echipamente radio care pot provoca interferențe prejudiciabile
Printre cel mai des întâlnite echipamente care provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații mobile sunt telefoanele fără fir, de tip DECT 6.0 fără marcaj. Alte echipamente radio răspândite și care trebuie să aibă marcajul sunt: telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console și controllere pentru jocuri video etc.

De ce produc interferențe
Unele echipamente radio, aduse, de regulă, din America de Nord sau Asia, funcționează în benzile de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, ca de exemplu celor de telefonie mobilă. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe prejudiciabile care afectează în mod grav funcționarea serviciilor de telefonie mobilă.
 
Interferențele prejudiciabile pot afecta serviciile de comunicații pe o rază de la zeci de metri (în cazul jucăriilor teleghidate, spre exemplu) până la peste 500 de metri (în cazul telefoanelor de tip DECT 6.0). În imediata apropiere a echipamentelor fără marcaj  este afectată calitatea serviciilor de telefonie mobilă, ceea ce poate genera dificultăți în continuarea sau inițierea apelurilor sau a navigării pe internet, în unele cazuri fiind imposibililă apelarea numărului de urgență 112.

Obligațiile utilizatorilor
Atunci când achiziționează sau primesc, din afara spațiului UE, un echipament care în funcționarea lui utilizează spectrul radio, utilizatorii trebuie să verifice existența marcajului  pentru a se asigura că produsul este compatibil cu piața românească.
În cazul în care echipamentul nu are marcaj, acesta trebuie scos imediat din funcțiune! Spre exemplu, în cazul telefoanelor fără fir de tip DECT 6.0, chiar și conectarea la o sursă de alimentare de la rețeaua electrică poate produce interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații electronice.

Campania de monitorizare în Iași
În cadrul campaniei de monitorizare a frecvențelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora și de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente, la nivelul întregii Direcții Regionale Iaşi, care cuprinde și județele Bacău, Botoșani, Brăila, Galați, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, au fost identificate şi scoase din uz peste 160 de telefoane fără fir de tip DECT 6.0, din care 80 au fost identificate în județul Iași.

Sancțiuni aplicabile
Persoanele care deţin astfel de echipamente radio şi le folosesc încalcă prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio şi pot fi sancționate cu amendă contravențională cuprinsă între 500 şi 5.000 lei. Mai multe informații privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul și obligațiile care le revin producătorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorității.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituția care protejează interesele utilizatorilor de comunicații din România, prin  promovarea concurenței pe piața de comunicații, administrarea resurselor limitate, încurajarea investițiilor eficiente în infrastructură și a inovației. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitați www.ancom.org.ro, www.portabilitate.ro și www.veritel.ro. Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro.

 

Autor Redactia 28 Septembrie 2018, 23:49 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii