Japonia anunță normalizarea eliminării vizelor de “Temporary Visitor” pentru cetăţenii români începând cu 1 ianuarie 2019

De Redactia 21 Decembrie 2018, 12:28 Utile

Ambasada Japoniei în România doreşte să aducă la cunoştinţa publicului faptul că Guvernul Japoniei a decis încetarea, la 31 decembrie 2018, a măsurilor de eliminare experimentală a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români măsuri care au fost introduse începând cu 1 septembrie 2009 – şi să pună în aplicare măsurile de mai jos (eliminare obişnuită a obligativităţii vizelor) începând cu data de 1 ianuarie 2019.

  • Cetăţenii români posesori de paşapoarte româneşti valabile (inclusiv paşapoarte temporare) care doresc să intre pe teritoriul Japoniei pentru o şedere de maximum 90 de zile consecutive, în scopuri diverse precum: excursii turistice,discuţii de afaceri, vizitarea unor prieteni sau rude, participarea la conferinţe internaţionale etc. – cu alte cuvinte, pentru activităţi neremunerate care sunt incluse în categoria de “Temporary Visitor” – nu trebuie să obţină în prealabil o viză de intrare.
  • - Eliminarea obligativităţii vizei, descrisă mai sus, nu se aplică cetăţenilor români care doresc să intre pe teritoriul Japoniei pentru o şedere mai lungă de 90 de zile sau pentru alte scopuri care în mod normal necesită o viză, cum ar fi în scop de studii, pentru muncă (inclusiv în domeniul artistic/spectacole sau în domeniul sportiv, dacă se primeşte o remuneraţie), în calitate de soţ/soţie/copil al unui cetăţean japonez etc. În astfel de situaţii cetăţenii români respectivi trebuie să solicite la biroul competent al Oficiului de Imigrări din Japonia eliberarea unui „Certificat de Eligibilitate”, iar după aceea să se adreseze unei Ambasade sau Consulat General al Japoniei în vederea obţinerii vizei de intrare adecvate, după caz.
  • - În principiu, la intrarea în Japonia cetăţenii romani care călatoresc în calitate de “Temporary Visitor” – deci fără viză – trebuie să prezinte obligatoriu paşaportul românesc valabil pe perioada şederii şi cu cel puţin o pagină liberă, precum şi biletul de avion dus-întors.

Ca recomandare suplimentară, este bine să cunoaşteţi exact adresa la care veţi locui, pentru a putea completa un formular în avion înainte de intrarea în Japonia. De asemenea, cu ocazia controlului la frontieră este posibil ca ofiţerul de control imigraţie să vă pună unele întrebări privind scopul intrării în Japonia,durata şederii, locul de cazare, posibilitatea de a vă suporta cheltuielile de şedere etc. Din acest motiv se recomandă să aveti la dumneavoastră documente cu ajutorul cărora să puteţi răspunde la aceste întrebări.

Pentru orice întrebări sau detalii suplimentare vă rugăm să consultaţi pagina de internet a Ambasadei Japoniei în România (www.ro.emb-japan.go.jp) sau să sunaţi la Ambasadă (Secţia Consulară) la numărul de telefon 021-319-1890.

 

 

Autor Redactia 21 Decembrie 2018, 12:28 Utile
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii