Vulcanii noroiosi

De S.Oli 08 Ianuarie 2013, 13:33 Turism
Sunt locuri unde natura, pentru a nu stiu cata oara, isi etaleaza frumusetea si unicitatea dandu-ne noua, oamenilor, posibilitatea de a o admira, conserva si imortaliza. Un astfel de loc este cel cunoscut sub numele de vulcanii noroiosi.

In Subcarpatii Buzaului, in zona Berca – Arbanasi, datorita emanatiilor de gaze din zonele cutate si faliate ce aduc la suprafata noroi, s-au format trei areale de vulcani noroiosi: paclele mari – la o altitudine de 322 m, paclele mici – 341 m si paclele de la Beciu – 280 m.

Paclele mari sunt situate la aproximativ 4 km de vulcanii noroiosi, pe care ii viziteaza toata lumea, pe dealul din dreapta satului Beciu unde, daca ajungeti, veti descoperi un peisaj exceptional. Un peisaj selenar, ce te duce cu gandul la primul pas pe Luna facut de om.

Sunt vulcani mai mari sau mai mici, o parte sunt inca activi, dand un adevarat spectacol. Urmele lasate de fierberea lor au format adevarate canioane in miniatura, dandu-ti impresia ca ai ajuns intr-o alta lume ce nu are nimic de-a face cu Pamantul.

Prin craterele acestor vulcani gazele din adancuri aduc la suprafata noroi sub forma unei paste fluide de culoare brun–cenusie sau alb–gri. “Lava” acestora provine din dizolvarea argilelor si marnelor intalnite in cale de apa impisa la suprafata de presiunea gazelor, formand un fenomen natural rar intalnit in lume.

Accesul spre Paclele mari se poate face si cu masina. Exista parcare, chiar si un mic local si un chiosc unde poti sa mananci sau sa faci aprovizionarea pentru drumul de aproximativ 30 de minute de mers rapid pana la vulcani. Doamna de la chiosc este foarte amabila si de la ea poti obtine foarte multe detalii.

Urcusul efectiv la vulcani este accesibil inclusiv copiilor daca au putina bunavointa sa urce nenumaratele trepte.

Sunt putine ocaziile cand te poti simti stapanul lumii si vei intelege acest lucru ajungand in mijlocul Paclelor mari, cu vantul mangaindu-ti fata si parul si vei deveni, pentru o mica eternitate - cat timpul se opreste in loc si frumusetea iti taie respiratia - Stapanul Lumii !


 

Autor S.Oli 08 Ianuarie 2013, 13:33 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate