Skopje, capitala Macedoniei, un oras renascut din ruine

De Alexandrina Iordache 08 Ianuarie 2014, 10:10 Turism
Am efectuat, nu de mult, un circuit care a cuprins, in afara de Canionul Tara din Muntenegru, pe care de mult doream sa-l vizitez, Dubrovnik din Croatia, Albania si Macedonia. In Croatia mai fusesem, despre Dubrovnik am gasit informatii si pe google. Despre Albania si Macedonia informatiile erau foarte putine si contradictorii.

Surpriza acestui circuit, pentru mine, a reprezentat-o Macedonia. Am intrat in Macedonia din Albania, pe un drum foarte bun, care strabate o zona muntoasa, dar foarte periculos. Peisaje de neuitat ni s-au perindat prin fata ochilor. O tara cu un relief variat, de o frumusete unica: munti inalti, vai abrupte, rauri care serpuiesc printre munti dar si lacuri, multe lacuri, din care cel mai renumit este Ohrid.

Macedonia are o populatie de cca 2 milioane de locuitori din care cam 600.000 traiesc in Skopje, capitala tarii din anul 1945.

Am ajuns seara in Skopje si am fost cazati la hotelul Ambasador. Pana a intra in oras am admirat Crucea Mileniului, o cruce monumentala amplasata pe varful Vodno al lantului de munti care inconjoara orasul, puternic luminata. Crucea, inalta de 66 de metri si care poate fi vazuta de la aproximativ 30 de kilometri, a fost ridicata pentru marcarea implinirii a 2000 de ani de la aparitia crestinismului si, de la inaltimea ei, vegheaza asupra orasului.
 
Skopje mi s-a dezvaluit ca un oras in plina reconstructie, dar si pastrator al urmelor lasate de alte civilizatii (romana, turceasca, bizantina, iugoslava), cu un amestec de populatii, traditii si stiluri. Alaturi de hoteluri moderne, cladiri monumentale si bulevarde largi gasesti strazi inguste, pavate, cladiri vechi, moschei turcesti, bazar si biserici crestine.

Ghid local ne-a fost o tanara care facuse studiile la Craiova, era casatorita cu un oltean si avea un copil. Am fost surprinsa ca un roman a preferat sa se stabileasca in Macedonia. Tanarul, care se ocupa cu taximetria, mi-a explicat ca pentru el si familia lui este mult mai bine sa traiasca in Macedonia unde sunt mult mai multe oportunitati decat in tara. Era asa de convingator ca l-am crezut, era fericit si nu parea sa regrete alegerea facuta.

E o placere sa faci un tur de oras la pas, pe strazi largi cu circulatie nu foarte intensa, cu locuri de parcare, cu multe parcuri si monumente istorice, cu oameni prietenosi si amabili, care se deplaseaza calmi, fara graba.

In 1963 orasul Skopje a fost aproape distrus de un cutremur devastator in care au murit peste 1000 de oameni si au fost afectate foarte multe cladiri. Skopje este traversat de raul Vardar care parca delimiteaza zona veche de cea noua a orasului. Peste rau au fost construite mai multe poduri monumentale, din piatra. Guvernul deruleaza un program urbanistic de reconstructie si amenajare a capitalei, Skopje 2014.

Orasul a fost reconstruit dupa fotografii originale dar i s-a adus si nota de modern. Pentru a fi atractiv pentru turisti au fost ridicate multe statui. Prea multe chiar. Dar nu orice fel de statui ci unele monumentale, cu un soclu imens pentru a fi, probabil, vazute si admirate de departe. De fapt, daca stau si ma gandesc, noile cladiri, podurile, statuile au dimensiuni mari, parca ca sa impresioneze.

Primul monument vizitat a fost Catedrala Sfantul Klement de Orhid, construita in 1972 si sfintita in 1992. Monumentala cladire, atipica pentru o biserica ortodoxa, este formata din trei sfere care se ingemaneaza formand un tot si are trei altare. Altarul principal il reprezinta pe Sf. Apostol Klement iar cele laterale icoanele Sf.Apostoli Mihail si Gavril. In interiorul acesteia se gaseste statuia din lemn a Fecioarei Maria, icoana lui Iisus Hristos dar si un candelabru masiv si o imensa pictura pe tavan (circa 70 mp).

Piata Macedonia, un loc foarte vizitat de turisti, este plina de statui din marmura sau din bronz. Aici gasim statuia lui Filip al II-lea rivalizand parca cu cea a lui Alexandru Macedon, putin mai mare ca dimensiuni, asezate fata in fata dar la distanta considerabila una de alta. Soclurile masive si inalte, statuile imense, impresioneaza, te copleseste atata maretie.

Statuia lui Alexandru Macedon (26 de metri inaltime) este asezata chiar in mijlocul pietei, acesta fiind infatisat calare. Calul e ridicat pe picioarele din spate iar calaretul e prezentat cu o sabie in mana parca pregatit pentru atac. Intregul ansamblu, cal si calaret, sta pe o platforma rotunda sprijinita pe o coloana incrustata cu scene de lupta. O fantana arteziana inconjoara imensa statuie iar in jurul acesteia niste lei vigilenti stau de straja, unii cu fata la statuie, altii cu fata spre trecatori. La baza, in jurul coloanei, sunt razboinici in diverse ipostaze, unii cu sabii in mana, gata parca de lupta.

Tot in piata gasim statuile tarului Solomon, imparatului Justinian I, a lui Chiril si Metodiu, statuia Mamele Macedoniei etc. De asemenea, pe Podul Artelor se gasesc mai multe statui, 29 la numar, ale unor personalitati macedonene cum ar fi: scriitori, artisti, alti oameni importanti.

Podul de piatra, peste raul Vardar, elegant si masiv, are o lungime de 214 metri, 6 metri latime si este format din mai multe arce, el facand legatura intre partea noua a orasului si cea veche. De o parte si de alta a raului Vardar se afla constructiile noi ale unor muzee cum ar fi: Muzeul de Arheologie, Muzeul Rezistentei Nationale dar si sediile unor institutii de invatamant, sali de concerte, radioul si televiziunea dar si centrul economic si comercial al orasului.

In zona Pietii Macedonia se afla Arcul de Triumf pe frontispiciul caruia e scris cu litere mari MACEDONIA. M-a surprins locul unde este amplasat acest monument, cu un orizont limitat si de dimensiuni mai mici. Nu cred ca se organizeaza parade pe sub Arcul de Triumf pentru ca dimensiunea si locul unde este amplasat nu permit acest lucru. Cred ca este de decor.

Tot aici exista si o strada pietonala cu numele de Macedonia, destul de lata, de o parte si de alta  cu cafenele dar si cu multe statui de data aceasta din bronz reprezentand diverse figuri de femei, animale, cersetori, sportivi. Chiar in apropierea Casei Maicii Tereza se afla un grup statuar din bronz infatisand doua tinere la cumparaturi. Localnicii denumesc statuile „La fite” si aici isi dau intalnire tinerii cand merg in oras.

Am vizitat apoi Casa Muzeu Maica Tereza. Maica Tereza provine din Skopje dar din parinti albanezi. O casa cocheta, cu o arhitectura deosebita, in fata careia se afla amplasata statuia Maicii Tereza. Un interior modest, dar bine intretinut, cu cateva exponate: mobilier, fotografii, o copie dupa certificatul de nastere. Un muzeu modest ca si persoana careia i-a fost dedicat.

Si daca ai ajuns in Skopje trebuie sa vizitezi fortareata (castelul) Kale care dateaza din secolul al VI-lea, destul de bine conservata, pe ale carei turnuri flutura in vant steagul Macedoniei. Sub aceasta fortareata arheologii au descoperit o alta construita, se pare, cu mult inaintea civilizatiei romane. Intregul ansamblu, imprejmuit cu un parc, constituie o atractie pentru turisti.

O alta atractie a orasului este Turnul cu Ceas, construit la sfarsitul secolului al XVII-lea, realizat in totalitate din piatra a carei inaltime este de 14 metri si latimea laturilor de 8 m fiecare. Moscheea Mustafa Pasha, construita la sfarsitul secolului al XV-lea, este un monument spatios cu un minaret de 10 m. Peretii sunt pictati cu momente din Coran iar de tavan atarna un candelabru din argint cu peste 100 de becuri.

Privirile sunt atrase si de biserica ortodoxa Sf. Dumitru dar si de baia lui Daut Pasa, construita in secolul al XV-lea, care adaposteste acum Galeria Nationala de arta a Macedoniei. Un alt punct de atractie il constituie bazarul vechi din cartierul albanez. Aici strazile sunt inguste si intortocheate, pavate cu piatra cubica, cu bai rituale, moschei, hanuri. Tot aici se gasesc atelierele micilor mestesugari care-si expun produsele in mici magazine. De la produse de artizanat si bijuterii pana la antichitati, aici gasesti tot ce doresti, suveniruri la preturi accesibile.
 
Dupa incursiunea in cartierul albanez am revenit in partea noua a orasului, cea cu strazi largi si cladiri moderne. Aici am admirat cladirea Parlamentului, o cladire din piatra cu patru etaje, deasupra si in fata careia fluturau in vant mai multe steaguri; o fantana arteziana si mai multe statui completau peisajul.

Si ar fi mai fost multe de vizitat daca timpul ar fi permis. Orasul Skopje are cu ce atrage turistii. Este un oras curat, cu circulatie redusa, cu indicatoare la tot pasul, cu oameni primitori care ii iubesc pe romani. A fost o surpriza pentru mine sa descopar in Macedonia un peisaj superb si un oras civilizat, Skopie, plin de monumente care merita vizitate.

Poate ca grandoarea lor, care impresioneaza in primul moment, devine obositoare pe parcurs dar aici, in Skopie, ai posibilitatea sa alegi sa vizitezi fie o parte, fie cealalta a raului Vardar, adica fie orasul nou, modern, cu grandoarea lui, fie partea veche, cartierul albanez, cu iz oriental.

E adevarat ca Skopje nu poate rivaliza cu alte capitale europene dar mie mi-a placut farmecul lui aparte, grija cu care autoritatile incearca sa dea o fata noua orasului, nu demult distrus aproape in totalitate, curatenia si ordinea care domneste, caldura oamenilor. Este un loc unde te simti bine si ai ce vedea de la peisaj pana la monumente istorice.

 

Autor Alexandrina Iordache 08 Ianuarie 2014, 10:10 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Rosu Ionela 16 Februarie 2017, 07:43

    Buna ziua. As dori un număr de telefonul al ghidului local de care spuneati în descriere. Impresionant. Multumesc Frumos!

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate