Minunata si socanta Turcie (I)

De Alexandrina Iordache 29 Noiembrie 2011, 23:09 Turism
Citisem despre Turcia, imi formasem o parere despre turci, stiam putin despre istoria, cultura si religia lor. Dar dupa circuitul de 10 zile  efectuat, in luna octombrie 2010, in Turcia mi-am dat seama ca parerile mele erau departe de realitate.

Circuitul s-a desfasurat in vestul, sud-vestul, sudul si in regiunea centrala a Turciei: stramtoarea Dardanele, coasta Marii Egee, coasta Liciei, Riviera turceasca, terasele de calcar de la Pamukkale, orasele antice Efes, Myra si Hierapolis.

Ne-am deplasat cu autocarul si organizarea a fost la inaltime. Am avut de la granita turca sofer turc. Spre surpriza mea era un profesionist, care a condus cei cca 3000 de km foarte atent, a respectat viteza legala si toate semnele de circulatie. Nu acelasi lucru pot sa-l spun despre soferul roman care ne-a preluat de la granita turco-bulgara. Desi pe serpentinele de la Veliko Tarnovo din Bulgaria avusese loc un accident destul de grav, soferul nostru, in miez de noapte, taia curbele cu viteza si intr-un mod foarte periculos aruncandu-ne dintr-o parte in alta ca pe niste saci de cartofi.
 
La intrarea in Turcia am fost socata pur si simplu. Totul era curat, autostrazi largi, fiecare bucatica de pamant lucrata, WC-uri cu dotari de ultima ora, parfumate, stralucind de curatenie. Marea de un albastru incredibil si pescarusii in zbor completau impresia de curatenie si prosperitate. Hotelurile in care am fost cazati (unul singur de 3*, celelalte de 4 si 5* dupa incadrarea lor) aveau camere mari, foarte curate, cu absolut toate dotarile si vederi superbe spre mare.

Mancarea era foarte buna, foarte variata, o gama extraordinar de mare de dulciuri si fructe, iar modul de prezentare iti incanta ochiul.  Mai putin apa. La turci apa este o problema. Ea trebuie cumparata chiar si de localnici.

Nici nu stiu ce m-a impresionat cel mai mult: Pamukkale – muntele de bumbac- cu terasele de calcar, considerate unice in lume,  aparute in urma unui fenomen de mii de ani de depunere a calcarului cotinut de izvoarele termale, cu forme  absolut spectaculoase: platouri inundate de apa azurie, stalactite aparent fragile,  micile cascade; Efes-ul cu istoria lui de 5000 de ani, templul zeitei Artemis din Efes construit in secolul VI i.c., una din cele 7 minuni ale lumii antice; plimbarea cu vaporul in delta raului Dalyan unde am admirat niste peisaje superbe; orasul scufundat Kekova; spectacolul de la seara orientala inclusa in program (contra cost, bineinteles); muntii care coboara abrupt in mare, albastrul marii cum numai in vederi am vazut, peisajele care pur si simplu iti taie rasuflarea.
 
In Antalya am vazut si cascada Kursunlu, atat de laudata de ghidul nostru. Este o cadere de apa, de la cca 40 m, direct in mare. Nimic spectaculos, mai putin curcubeul pe care am putut sa-l admiram. Si cand te gandesti ca noi avem cascade de o mie de ori mai frumoase care nu sunt cunoscute. Si as da ca exemplu cascada de la Lepsa (jud. Vrancea) de o salbaticie si o frumusete care pun in umbra cascada turceasca si nu numai. Si inca o data m-am gandit ca turcii stiu sa promoveze ceea ce au.

M-a impresionat ospitalitatea turcilor chiar daca nu te intelegi cu ei decat prin semne, placerea lor de a negocia (pentru mine obositoare), zonele de cumparaturi unde intalnesti bazar langa bazar, multtitudinea de moschei, orasele moderne cu milioane de locuitori alaturi de vestigiile istorice sau autostrazile.

Este adevarat ca, avand un traseu dinainte stabilit, am vazut numai ceea ce am avut in program. Este partea frumoasa a lucrurilor. Daca te abati de la autostrazi vezi sate saracacioase, drumuri de pamant. Important este ca ceea ce vor sa-ti arate te impresioneaza.

Am cunoscut o lume aparte, socanta pentru mine, o cultura deosebita de a noastra, o bucatarie diferita dar adaptata si pentru noi pentru ca asta le  aduce bani, alt stil de viata, alt mod de a face comert. Am vazut ce inseamna sa faci turism, sa pui in valoare orice obiectiv cat de mic si cat de important este sa ai autostrazi.

 

Autor Alexandrina Iordache 29 Noiembrie 2011, 23:09 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate