Croaziera pe Dunare, noaptea, la Budapesta

De Alexandrina Iordache 21 Ianuarie 2012, 15:09 Turism
Toamna trecuta am facut o excursie prin cateva capitale din Europa. Programul a cuprins si o croaziera, noaptea, pe Dunare la Budapesta. Nu stiu cum arata Budapesta ziua si nici nu vreau sa stiu.  Mie mi-a ramas intiparita in minte si pe retina imaginea de vis a Budapestei noaptea. Am trait in aceasta ora si jumatate, cat a durat croaziera, o experienta unica, de neuitat.

Budapesta vazuta noaptea, de pe vapor, te impresioneaza si te fascineaza. Cladiri luminate feeric se insira de o parte si de alta, ca niste perle pe ata numita Dunare.

Dunarea desparte si uneste, intr-un tot unitar, Buda si Pesta, cele doua orase care compun Budapesta. Circa noua poduri arcuiesc elegant peste Dunare, frumos luminate si diferite ca arhitectura (Podul cu lanturi, Elisabeta - ca sa amintesc numai doua dintre ele).

De o parte a Dunarii este Buda, partea noua a orasului cu sediul institutiilor statului, cu cladiri semete cum este cea a Parlamentului, luminata puternic, a carei suprafata este de 18.000 mp si care are aproape 700 de camere.

Pe partea cealalta a Dunarii este Buda, parte veche a orasului cu castelul Regal, biserica Sf. Maria si biserica Mattias cu acoperisul colorat.

In unduirea lenta a valurilor Dunarii se reflecta lumina cladirilor semete de pe mal. Am admirat, rand pe rand, atat de pe mal cat si reflectate in apele Dunarii: Parlamentul, Bastionul Pescarilor, Castelul Regal, muntele Gellert si hotelul cu acelasi nume, Citadela, Universitatea tehnica si cea de stiinte economice, biserica Sf. Maria, hotelul Marriot, toate puternic luminate.

La impresia generala a contribuit poate si atmosfera de pe vapor. La urcare am fost primiti cu cupe de sampanie. Cina a constat dintr-un bufet suedez foarte bugat si bine asortat.

N-a lipsit nici traditionalul gulas si nici vinul Tokay. Intre noi fie vorba, mie nu mi-a placut gulasul, dar gusturile nu se discuta.

Personalul vaporului era romanesc pentru ca pe vapor erau numai turisti romani. Muzica calda si discreta acompania curgerea Dunarii iar ghidul era vorbitor de limba romana.

Admirand extraordinara priveliste ce ni se dezvaluia in fata ochilor  de pe puntea vaporului m-am gandit ca noua, la Braila, ne curge Dunarea la picioare si nu stim s-o pretuim. Noi, brailenii, nu avem nici macar posibilitatea sa facem o plimbare cu vaporul pe Dunare.

 

Autor Alexandrina Iordache 21 Ianuarie 2012, 15:09 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate