Casa memoriala Mos Ion Roata din Campuri, Vrancea

De Alexandrina Iordache 08 Noiembrie 2012, 16:58 Turism
Vrancea este un tinut plin de istorie si de legende transmise din tata-n fiu inca de pe vremea lui Stefan cel Mare. Bisericile, monumentele si numele eroilor carora le-au fost inchinate stau marturie si tin sa ne aduca aminte ca ei, vrancenii, au scris cu sange si jertfa file din istoria tarii.

Tot Vrancea ne-a dat, in 1857, primul tãran în Adunarea ad-hoc a Moldovei, pe Ion Roata, mare sustinator al Unirii Principatelor Moldova si Valahia dar si al reformei agrare din Principatele Unite.

Cu ocazia centenarului Unirii Principatelor Romane, la 24 ianuarie 1959, casa in care a locuit Ion Roata a fost transformata in Casa memoriala. Comuna Campuri, in care se gaseste Casa memoriala, este o localitate cu case frumoase insirate pe cca 10 km de o parte si de alta a soselei asfaltate care leaga Panciu de Soveja.

Casa, monument istoric, se afla asezata chiar la sosea si este specifica epocii in care a trait Ion Roata. Este o casa taraneasca modesta de la sfârsitul secolului al XIX-lea, cu structura din lemn, cu pamant pe jos, acoperita cu sindrila. Din curte cateva scari conduc la o prispa, un fel de terasa ingusta inaltata de-a lungul peretelui din fata, lipita cu pamant, marginita de o balustrada scunda de lemn, unde se afla usa de intrare.

Casa este formata din doua odai despartite de o usa si cu tavan din lemn. Aici sunt expuse obiecte specifice mediului familial si social incercand sa redea atmosfera epocii in care a trait Ion Roata.

In prima odaie, tinda, se afla un cuptor taranesc cu vatra, pe perete un dulap din lemn cu vase din lut si o scoarta tesuta manual in razboi, putineiul pentru unt, cofa de apa, linguroiul de lemn, masa cu blide. In cealalta odaie  se afla un pat cu cerga, o icoana foarte veche, itarii lui Ion Roata, o pereche de desagi, documente referitoare la activitatea sa in Divanul ad-hoc dar si fotografii de familie.

Nu stiu ce consolidare s-a facut in anii trecuti dar Casa memoriala are neaparata nevoie de o renovare consistenta pentru ca structura din lemn a casei poate ceda oricand. Lectia de istorie pe care trebuie sa ne-o dea casa memoriala Mos Ion Roata, prin specificul ei si materialele pe care le gazduieste, paleste in fata peretilor plini de crapaturi, a ferestrelor care stau sa cada, a balariilor din curte.

Aspectul neingrijit, faptul ca locul nu iese in evidenta cu nimic, fiind greu de reperat, placuta de pe casa ponosita si de dimensiuni mici arunca in anonimat acest monument istoric pe langa care treci fara sa-l observi. Poate de aceea numarul celor care o viziteaza este foarte redus desi taxa de intrare este de numai 4 lei.

La aceasta contribuie si faptul ca acest monument istoric nu este marcat prin panouri vizibile de departe pe ambele sensuri ale drumului. Este adevarat ca exista un panou pe partea dreapta a drumului, in directia Soveja, dar datorita copacilor din jur, deci a locului unde este amplasat, aproape ca nu-l vezi din viteza masinii.

Nici casa nu este vizibila fiindca este foarte mica si e mult prea jos fata de sosea ceea ce impune cu atat mai mult amplasarea acestor panouri. Si daca panourile ar costa prea mult s-ar putea arbora macar tricolorul.

Materialele informative lipsesc cu desavarsire de la fata locului. Nu exista pliante cu date referitoare la acest monument istoric si nici ilustrate, vederi cu casa memoriala sau cu exponatele din ea. Acest monument istoric trebuie sa atraga turisti in tot timpul anului si nu numai cu ocazia sarbatoririi Zilei Unirii cand autoritatile isi aduc aminte ca exista si o Casa memoriala Mos Ion Roata.


 

Autor Alexandrina Iordache 08 Noiembrie 2012, 16:58 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate