Balcic - orasul cochet de pe tarmul bulgaresc al Marii Negre

De Alexandrina Iordache 22 Aprilie 2012, 18:09 Turism
Imi place marea. Am vazut-o linistita dar si furioasa, cu valuri uriase care se spargeau de tarm si maturau totul in cale. Abia dupa ce am vazut Marea Mediterana si Marea Egee am inteles cu adevarat de ce marea noastra se numeste Marea Neagra.

In ultima saptamana a lunii martie am vizitat Bulgaria. Inainte de a iesi din tara m-am oprit sa admir marea la Vama Veche. Marea era superba, calma, delfinii se jucau foarte aproape de tarm iar pescarusii se roteau deasupra apei.

Un peisaj frumos ati spune. Da, e adevarat. Dar daca intorceai privirea de la apa totul in jur era deprimant. Multi caini vagabonzi, hartii spulberate de vant odata cu nisipul, cladiri in paragina, parasite. Nici tipenie de om.

Am trecut granita si in drum spre Varna, unde trebuia sa innoptam, ne-am oprit in Balcic. E adevarat era o alta tara dar nu ma asteptam sa gasesc o alta lume. Pe drum si in Balcic nu vedeai o hartie pe jos, pe faleza era mare agitatie.

Muncitorii lucrau la refacerea pavajului, altii reparau sau mareau piscinele, unele restaurante aflate chiar pe malul marii erau deschise. De caini vagabonzi nici vorba.Balcic este un orasel cochet din Bulgaria, situat pe tarmul Marii Negre. El se afla cam la 60 km de Vama Veche. Aici ai o priveliste superba asupra orasului si a marii. Desi plaja este destul de mica iar intrarea in apa se face pe trepte special amenajate, linistea, curatenia si modul cum e amenajat locul sunt motive pentru care prefer Balcicul. Nu trebuie uitat nici faptul ca preturile sunt accesibile.

Pana si marea are alta culoare, un albastru deschis, fara alge sau meduze. In golful Balcic apa marii e asa de limpede ca se vad pietricelele de pe fund, e foarte linistita. Doua familii de lebede albe tronau gratioase pe unduirea marii iar pescarusi uriasi zburau deasupra spargand linistea cu tipatul lor.Linistea si curatenia domnesc peste tot iar privelistea care se desfasoara in fata ochilor este superba. In acest peisaj idilic se afla resedinta preferata a Reginei Maria a Romaniei. Castelul "Cuibul linistit" este inconjurat de o celebra gradina botanica datorita colectiei de cactusi unica in aceasta parte a Europei.

Renumitul Castel din Balcic este asezat pe un deal chiar pe malul marii fiind despartit de aceasta doar de faleza. Gradina din jurul Castelului se intinde pe un deal intreg, unde se alte noua cladiri, cu destinatii bine stabilite.

Desi era sfarsitul lui martie, Balcicul traia febra pregatirilor pentru sezonul care urma sa se deschida. Totul se facea discret, in liniste pentru a nu deranja turistii care-l vizitau.

Presata de timp, m-am despartiti cu greu de Balcic. Este unul din locurile care mi-au ramas la suflet si in care cu siguranta am sa revin pentru un sejur prelungit. Merita.

 

Autor Alexandrina Iordache 22 Aprilie 2012, 18:09 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate