Târgu Jiu - impresii de vizitator

De Alexandrina Iordache 09 Ianuarie 2015, 09:56 Turism

La sfârsitul lunii noiembrie 2014 am vizitat orasul Târgu Jiu. Deplasarea pâna la Târgu Jiu am facut-o cu trenul. Drum lung si obositor dar a meritat. Am ajuns în Târgu Jiu într-o dimineata mohorâta de noiembrie si aproape tot timpul am fost însotita de o ploaie marunta. Numele orasului este dat de râul Jiu, pe cursul caruia este amplasat, un oras care a dat tarii multe personalitati.

Renumit pentru sculpturile lui Brâncusi, orasul Târgu Jiu, resedinta a judetului Gorj, cu putin peste 80.000 de locuitori conform recensamântului din 2011, îti dezvaluie treptat momente din istoria si cultura sa.
masa tacerii
Târgu Jiu mi-a facut o impresie deosebita. Un oras cochet, îngrijit, cu multe spatii verzi frumos tunse si flori, un oras pe care îl îndragesti din primul moment. La aceasta contribuie poate si amabilitatea locuitorilor care se deplasau fara graba, îti ofereau informatiile de care aveai nevoie iar circulatia auto era redusa.

Am facut un tur al orasului si am încercat sa descopar si sa vizitez, în cele câteva ore care le-am avut la dispozitie, cât mai multe puncte de atractie. Sa începem cu prima impresie: gara CFR. O cladire frumoasa, cred ca recent renovata, care stralucea de curatenie, cu o sala imensa la parter cu case de bilete, banci pentru calatori si automate pentru cafea. La etaj erau salile de asteptare. Am fost surprinsa pentru ca facea nota discordanta cu marea majoritate a garilor CFR din tara care arata groaznic.

Curatenia domnea si pe strazile orasului desi unele din ele erau în reparatie si circulatia, în acele zone, se desfasura mai greoi. Mie însa, venita din Braila unde circulatia este intensa iar strazile sunt pline de gropi si mereu în lucru dar niciodata reparate, mi s-a parut ca totul este în regula.

”Ghid”, un fel de a spune, mi-a fost un localnic caruia i se parea normal ca toate acele frumuseti sa existe în oras dar nu stia prea multe lucruri despre ele. Toate le-am aflat pe parcurs beneficiind de amabilitatea localnicilor sau a celor care asigurau paza si ordinea la monumentele respective.

Cum era si normal primul obiectiv vizitat a fost Ansamblul monumental al lui Constantin Brâncuși sau Ansamblul monumental „Calea Eroilor” cum mai este cunoscut, format din Masa tacerii, Aleea scaunelor, Poarta Sarutului si Coloana fara sfârsit (Coloana Infinitului). Ansamblul este în aer liber, intrarea fiind gratuita. Intreg ansamblul are o lungime de 1274 m si strabate orasul de la est la vest.Poarta sarutului

Componentele din piatra ale ansamblului sunt amplasate în Gradina Publica iar Coloana infinitului, realizata din fonta alamita si otel, în parcul cu acelasi nume.

”Ansamblul se întinde pe o axa est-vest care traverseaza orasul, pornind de la malul Jiului, din parcul municipal, unde se afla lucrarile din piatra - Masa Tacerii, Aleea Scaunelor si Poarta Sarutului - continuând cu Calea Eroilor, pe care se gaseste Biserica Sfintii Apostoli si culminând cu Coloana fara sfârsit, din fonta alamita si otel, înaltata în mijlocul unui parc, pe un promontoriu” mentioneaza un panou informativ amplasat la intrarea în Gradina Publica (Parcul Municipal din Târgu Jiu).

Ansamblul monumental este opera lui Constantin Brâncusi si a fost comandat de Liga Nationala a Femeilor Gorjene, organizatie prezidata de sotia premierului Gheoghe Tatarascu, Aretia Tatarescu. El a fost realizat între anii 1935-1938 iar inaugurarea a avut loc la 27 octombrie 1938 si este un omagiu adus eroilor gorjeni care s-au jertfit în razboiul de integrare a României dintre anii 1916-1918.

Masa tacerii, înconjurata de 12 scaune rotunde, este amplasata în extremitatea parcului, în apropiere curgând Jiul. De aici ai vedere, de-a lungul axei, spre intrarea în parc unde se afla Poarta Sarutului. Distanta de la Masa tacerii pâna la Poarta Sarutului formeaza Aleea scaunelor. 30 de scaune sunt dispuse de o parte si de alta a aleii. Sunt realizate din piatra si au forma patrata. Tot aici se afla si doua banci de piatra.

Poarta sarutului este construita din travertin, o piatra naturala si este amplasata aproape de intrarea în parc. Pe stâlpii portii, doi la numar - fiecare format din alti patru stâlpi uniti - dar si pe grinda de deasupra este simbolizat sarutul.
coloana infinitului
Monumentul care încheie Calea Eroilor este Coloana Infinitului sau Coloana fara sfârsit amplasata în mijlocul parcului cu acelasi nume, un loc îngrijit, cu iarba de un verde crud, tunsa si bine întretinuta. Coloana Infinitului a fost dedicata soldatilor români din Primul Razboi Mondial cazuti în 1916 în luptele de pe malul Jiului. Denumirea originala era „Coloana recunostintei fara sfârsit”.

Este realizata din 15 module romboidale din fonta si doua jumatati de modul, una la baza coloanei si alta în partea de sus. Are o înaltime de 29,33 metri dar daca stai la baza ei si privesti în sus pare fara de sfârsit. E ca si cum te duce undeva în albastrul cerului. Iti da senzatia de nesfârsit, de ceva ce poti sa atingi numai daca ai urca pe ea ca pe o scara. Pentru câteva momente ai impresia ca ai atins cerul.

Pe Calea Eroilor, între Poarta Sarutului si Coloana Infinitului, este amplasata biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, monument istoric. Daca nu ar exista biserica, Coloana Infinitului ar putea fi vazuta chiar de la Masa tacerii.

Iata ce-mi spunea o localnica despre semnificatia ansamblului sculptural: Masa tacerii este locul unde soldatii luau masa cu familia înainte de a pleca la razboi. Parcurgeau apoi aleea scaunelor unde mai faceau câte un mic popas si se desparteau sub Poarta Sarutului unde îsi îmbratisau si sarutau familia. Multi dintre ei nu s-au mai întors din razboi si memoria lor este cinstita de Coloana Infinitului. Numai ca pentru pomenirea lor era nevoie de o biserica si atunci a fost construita biserica care a fost integrata în ansamblu.

Dar Târgu Jiu nu înseamna numai Ansamblul monumental ”Calea Eroilor”.         

monument Ecaterina TeodoroiuIn centrul civic se afla Mausoleul Ecaterina Teodoroiu. Este realizat din travertin sub forma unui sarcofag cu dimensiunile 2,90 x 1,60 m și înălțimea 2,10 m. Este asezat pe un postament cu trei trepte. Pe cele patru laturi ale monumentului este amplasat un basorelief ce prezintă scene din viața și activitatea militară a Eroinei de la Jiu iar în fiecare colt câte o statuie de femeie cu cununi de lauri. Monumentul a fost realizat de Milița Petrașcu în anul 1936.

In imediata apropiere se afla Biserica Sfintii Voievozi, Prefectura si Primăria dar si o zona pietonala destul de mare pusa în valoare de frumoase zone verzi, copaci ornamentali, fantani arteziene, arcade cu trandafiri si banci.

Tot în aceasta zona gasim teatrul ”Elvira Godeanu” înființat în 1993 în memoria actriței cu acelasi nume decedată în 1991 si Aleea Celebritatilor. La inaugurarea Aleii Celebritatilor, în 24 septembrie 2012, Constantin Brâncusi a primit o stea. Pe aceeasi alee se afla, înscrise într-o stea, nume mari de personalitati care au marcat cultura, istoria sau viata orasului Târgu Jiu: Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Sergiu Nicolaescu, Tudor Arghezi, Elvira Godeanu, Dinca Schileru - primul deputat taran gorjean în parlament, Aretia Tatarescu - sotia fostului prim-ministru al României, Gheorghe Tatarescu, sustinatoarea realizarii monumentelor lui Brâncusi la Târgu Jiu. Aleea Celebritatilor este umbrita de arcade de flori vara.

In perioada vizitata, zona pietonala era amenajata pentru apropiatele sarbatori de iarna. O multime de ornamente colorate erau montate în suporti special realizati sau în multimea de copaci ornamentali. Am înteles de la localnici ca de sarbatori orasul este foarte frumos ornat si luminat.
 
In zona centrala a orasului se afla statuia lui Tudor Vladimirescu. In Târgu Jiu gasim statuia lui Gheorghe Tatarescu, fost prim-ministru si a sotiei acestuia Areteia Tatarescu dar si Casa memoriala ”Ecaterina Teodoroiu” într-o cladire cu o arhitectura deosebita. In muzeu sunt expuse atât obiecte personale (fotografii, carti) cât si mobilier original de interior țărănesc de la începutul secolului al XX-lea.

In parcul Central al orasului se afla Muzeul de artă. Si fiindca am ajuns iar la parc trebuie sa va spun ca sfârsitul de toamna îi dadea o frumusete unica. Arborii batrâni si tineri, cei ornamentali, arbustii, salciile pletoase, frunzele din copaci si cele cazute de toate nuantele, verdele crud al ierbirii si toate nuantele de verde din copaci creau o cromatica de basm. Aveai în fata ochilor un tablou realizat de cel mai iscusit pictor - natura.

Urcând câteva scari, realizatPodul peste Jiue si încadrate frumos în peisaj, din zona unde este amplasata Masa tacerii, se ajunge pe faleza Jiului. Un loc lat si frumos amenajat, marginit de salcii si cu banci. Urmare a realizarii lacului de acumulare pentru hidrocentrala de pe Jiu a aparut ”Insulita” de pe Jiu, loc de petrecere a timpului liber de catre localnici si de organizare a diverselor manifestari culturale mai ales ca aici edilii orasului au amenajat un parc de agrement.

Legatura peste Jiu o face un pod elegant realizat în locul batrânului pod de fier numit Podul Ferdinand, construit în perioada 1894-1896, martor al luptelor din octombrie 1916 când batrânii, tinerii si copiii din oras au ținut piept câteva ore trupelor germane pâna armata română i-a obligat să se retragă.

Sunt sigura ca mai aveam multe de vazut în Târgul Jiu daca aveam timp la dispozitie. Poate cu alta ocazie. Oricum orasul a lasat asupra mea o impresie deosebita: strazile, unele largi cu mai multa circulatie, altele înguste si întortocheate, arhitectura caselor si faptul ca toate erau renovate, nu erau lasate în paragina, oamenii si mai ales monumentele, Jiul si parcurile. Intr-un cuvânt: totul.

 

Autor Alexandrina Iordache 09 Ianuarie 2015, 09:56 Turism
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Georgiana Tudor 09 Ianuarie 2015, 21:28

    Am fost la Târgu Jiu acum câtiva ani cu ocazia Congresului International de Dacologie. M-a fermecat orasul si în special monumentele lui Brâncusi, filozofia din spatele lor, viata lui, felul cum a fost refuzat de România, casa lui tărănească de la Hobita, pozele cu el îmbrăcat în cămesă în mijlocul Parisului, un adevărat dac coborât din Turnul Efel...

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii