Şcoala Traian din judeţul Brăila- centru de resurse pentru comunitate şi o Europă deschisă

De Gabriela Popa 03 Decembrie 2012, 14:14 Stiri din judet
Orice şcoală din mediul rural trebuie să fie un izvor al intelectualizării satului care îndrumă paşii elevilor spre cunoaştere şi autocunoaştere, formare şi orientare socio-profesională, devenind astfel centru de resurse pentru comunitate şi, de ce nu, pentru o Europă deschisă. Cadrele didactice împreună cu elevii susţin formarea unei societăţi sănătoase, echilibrate, în care predomină demnitatea, cinstea, toleranţa şi încrederea în propriile forţe.

 Aşa se întâmplă şi la şcolile din comuna Traian, judeţul Brăila unde cadrele didactice printr-o buna pregătire, se implică în diverse tipuri de activităţi şcolare cu scopul de a dezvolta talente şi calităţi de la vârste fragede şi a forma intelectualii de mâine Prima şcoală s-a înfiinţat la Traian în urmă cu 130 de ani

Din scurtul istoric al şcolii aflăm că din cauza stăpânirii turceşti şi a vieţii de robie pe care au dus-o strămoşii noştri, orice aspiraţii spre educaţie şi progres au fost sortite eşecului deoarece, pe atunci, era interzisă cu desăvârşire, crearea unei şcoli sau construirea unei biserici. Abia după 1828, când turcii se retrag, începe redeşteptarea naţională şi în 1832 se pun bazele primei şcoli naţionale în oraşul Brăila unde erau pregătiţi învăţătorii săteşti. De aici, au provenit şi primii învăţători ai Şcolii Traian. În vremea aceea, şcolile se creau numai în satele cu o populaţie mai mare de 100 de familii. Abia în 1858, Eforia a permis să se deschidă şcoli şi în satele cu o populaţie mai mică. Probabil că în aceste locuri ale actualei comune Traian, copiii erau trimişi la şcoala ce funcţiona în satul Silistraru deoarece  aici se afla un cătun cu doar câteva zeci de case. Radu I Perianu în „Istoria şcoalelor din oraşul şi judeţul Brăila 1832- 1864”, precizează faptul că în cătunul Traian, şcoala este înfiinţată în 1882, probabil într-o casă ţărănească, deoarece, tot el menţionează că, abia în 1904 începe să functţioneze în local propriu. Şcoala a fost construită cu cheltuielile comunei şi a societăţii de clădiri şcolare din Brăila.Satul devine comună în 1913 iar în 1922 comuna Traian este menţionată având 1.246 de locuitori. Acum, şcoala este amintită ca având un local propriu, cu o singură clasă şi locuinţa dirigintelui, realizată sub acelaşi acoperiş. O altă sală este închiriată din lipsă de local propriu. Aceste două şcoli aveau 4 învăţători, fiind patru posturi şi erau înscrişi 186 de copii.

Astăzi, şcoala din Traian este reabilitată, modernă, dotată cu echipamente care să permită desfăşurarea procesului instructiv-educativ la standarde europene. Tocmai de aceea, profesorii şi conducerea şcolii îşi dau tot interesul şi se implică în diverse proiecte cu elevii pentru ca evoluţia lor sa fie extraordinar de buna.

Activităţi desfăşurate de elevii şi profesorii de la şcoala Traian

In anul şcolar 2011-2012, elevii şcolii Traian împreună cu profesorii lor au derulat o serie de activităţi, de diverse tipuri, în folosul comunităţii dar şi pentru dezvoltarea lor intelectuală.
Astfel, în data de 24 septembrie 2011, elevii coordonaţi de prof. Duţu Ana au participat la proiectul „Let`s Do It”. Ei au colectat deşeuri pe raza satelor Traian şi Urleasca.

De asemenea, în data de 2 noiembrie 2011 elevii coordonaţi de doamna profesoară de engleză Mocanu Oana-Irina au participat la un concurs de Halloween. Elevii şi-au creat diferite costume, au adus şi dovleci pentru sărbătoare şi au dat startul distracţiei. S-au derulat următoarele activităţi: "Wrapping the mummy" (elevii au trebuit să îmbrace copii cu hârtie igienică într-un timp cât mai scurt), "Bobbing for the apples" (copiii au trebuit să muşte merele şi să le scoată dintr-un bol cu apă, neputând folosi mâinile). Cea de-a treia activitate a fost "The Chairs" (elevii au avut la dispoziţie câteva scaune, dar cu unul în minus faţă de câţi erau ei şi li s-a cerut ca, atunci când se oprea melodia, să se aşeze pe scaune şi, cine nu mai apuca loc pe scaun, ieşea din joc). La final, copiii au fost premiaţi pentru frumoasele lor costume şi pentru cel mai reuşit dovleac. Ei au fost foarte încântaţi de participarea la acest concurs şi, drept răsplată, au primit bomboane.

Ca în fiecare an, Moş Crăciun este aşteptat cu nerăbdare de copii.Anul trecut, copiii de la Şcoala Traian l-au întâmpinat cu cântece şi poezii. Ei au prezentat un program de colinde şi o scenetă cu personaje din poveşti de care moşul a fost foarte încântat, drept pentru care i-a răsplătit cu cadouri.
La această acţiune, elevii au fost coordonaţi de prof. Iordache Lenuţa şi prof. Marin Geanina.

Tot în anul şcolar 2011/2012, elevii Şcolii Gimnaziale Traian au participat la proiectul educaţional judeţean "Citesc deci exist!", alături de alte opt şcoli din judeţ, iniţiat de doamna profesor Popescu Aurelia de la Şcoala cu clasele I-VIII Unirea. Proiectul a avut ca motto: "Deschide cartea ca să înveţi ce au gândit alţii; închide cartea ca să gândeşti tu însuţi". Scopul proiectului a fost dezvoltarea interesului şi gustului pentru lectură al elevilor, stimularea creativităţii şi spiritul de echipă. În cadrul acestui proiect, prof. Marin Geanina a ales de la şcoala Traian un grup de 20 de elevi, câte cinci de la fiecare clasă, cu care a desfăşurat activităţile menţionate în calendarul de activităţi: elevii au realizat  portofolii cu informaţii despre viaţa şi opera unor scriitori români din judeţul Brăila, despre viaţa şi opera unor scriitori englezi şi a unor scriitori francezi; au identificat, au creat poezii dedicate celor patru anotimpuri şi au ilustrat în imagini aceste anotimpuri. Iată o poezie scrisă de unul dintre elevi: "Toamna":  Mie toamna mult îmi place /Că aduce multă pace/ Dar aduce-un friguleţ/Şi o vulpe în coteţ/ Eu aş vrea toamna minune/ Să aducă roade bune/ Porumbul ca să se coacă/ Şi vinul ca să se facă/ Ciocanii sa îi taiem/ pământul să îl arăm/ Ca apoi să-l semănăm/ Grâul ca să încolţească/ Să-l udăm ca să mai crească/ Primavara vine iar/ Dar avem de îndurat/ Iarna grea şi cea geroasă/Şi vom trece peste asta (Stoica Ionuţ, clasa a VI-a).

O altă poezie se numeşte “Vis de iarn" şi este scrisă de eleva Turcu Ionela din clasa a VIII-a: “Este iarnă şi e noapte/ Pe cer stelele sclipesc/ Luna plină străluceşte/ Copiii se-nveselesc./ Norii cern uşor zăpada/ Fulgii cad, parcă plutesc/ Şi pe cerul ca oglinda/ Mii de stele strălucesc./ Iarna-mbracă toata ţara/ Cu o dungă lină, seara/Şi  cu o mantie de nea/ Strălucind pe strada mea/.

O altă activitate a cadrelor didactice din şcoala Traian a avut loc în data de 1 iunie 2011, s-a numit “Copilărie, joc şi veselie" şi a fost organizată de înv. Păsceanu Cristina şi  înv. Basliu Aurelia, cu participarea elevii de la clasele I şi a III- a. Activitatea s-a desfăşurat în sala de clasă şi pe terenul de sport şi a constat într-un concurs pe grupe, jocuri distractive, întreceri sportive.

În anul 2012, profesoara Iordache Lenuţa i-a instruit pe copiii de la şcoala Traian în arta Origami. O simplă bucată de hârtie care se transformă prin împăturire într-o floare, într-un animal sau obiect util a trezit elevilor încântare, plăcere şi motivaţie de a lucra. Acţiunea s-a desfăşurat în săptămâna “Şcoala altfel”- aprilie 2012-iar elevii au avut ocazia să înveţe câteva tehnici de lucru din arta Origami. "Prin conţinutul acestor activităţi am oferit cadrul propice pentru formarea unor priceperi şi deprinderi multiple şi completarea, valorificarea şi consolidarea cunoştinţelor de geometrie, dar şi imaginaţia, fantezia, creativitatea, intuiţia, vederea tridimensională, memoria,  ingeniozitatea", spune profesorul coordonator.

În februarie 2012, doamna profesoara Mocanu Oana-Irina s-a implicat în  proiectul E-twinning “ Meetings other cultures” împreună cu elevii şcolii Traian. Lor li s-au alăturat şcoli din Polonia, Turcia, Franţa, Spania, Regatul Unit şi Slovacia. De la şcoala Traian au participat următorii elevi: Zaharia Eduard, Ţugui Florentina, Ţugui Gabriela, Turcu Ionela (clasa a VIII-a), iar din clasa a VII-a au participat Mucuţa Cristina, Gheonea Ana, Aurică Andra. "Acest proiect s-a desfăşurat numai pe site-ul etwinning.net şi am comunicat numai în limba engleză, copiii exersând limba lui Shakespeare, au cunoscut şi aflat multe lucruri despre celelalte ţări participante. În prima lună, copiii au făcut un filmuleţ în care fiecare dintre ei s-a prezentat şi a spus câteva lucruri despre el. În a doua lună, fiecare şcoală partcipantă a trebuit să descrie o zi din viaţa elevilor. În a treia lună am postat informaţii despre ţara noastră. La finalul proiectului am primit o diplomă de participare".

O altă acţiune în care s-au implicat elevii de la şcoala Traian a avut loc în data de 11 iunie 2012 şi s-a desfăşurat la şcoala cu clasele I-VIII "Fănuş Neagu" din Brăila. Concursul "Sanitarii pricepuţi" organizat de Societatea de Cruce Roşie din România împreună cu Ministerul Educaţiei şi         Cercetării, Ministerul Sănătăţii Publice şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Concursul a avut următoarele obiective: însuşirea cunoştintelor despre Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semiluna Rosie, despre istoria Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, despre principiile fundamentale ale Crucii Roşii; dezvoltarea sentimentului solidarităţii umane faţă de cei aflaţi în suferinţă; însuşirea deprinderilor practice pentru acordarea primului ajutor premedical.
La acest concurs, au participat 6 elevi ai Şcolii cu clasele I-VIII Traian: Aurica Andra Mihaela, Caravasile Ştefania Ana-Maria, Gheonea Ana Maria, Gheorghe Ionela Elena, Mucuţa Cristina Lavinia, Patriche Maria Alexandra, sub îndrumarea profesorului Lazăr Carmen.
Elevii au fost testaţi teoretic şi practic prin acordarea primului ajutor premedical şi s-au clasat pe locul al V-lea.       

"Eu vreau să-mi cunosc drepturile!"

Dreptul la educaţie, la exprimare sau la protecţie sunt doar câteva dintre drepturile copiilor stabilite la nivel mondial. De aceea, orice copil trebuie să le cunoască şi să fie informat în legatură cu acestea, oriunde s-ar afla: acasă, la şcoală, în instituţiile de îngrijire. În acest context, pe 21 noiembrie 2012 Asociatia ,,Centrul de Informare si Documentare pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Durabilă” Brăila, prin Centrul Europe Direct Brăila, în parteneriat cu Promenada Mall Brăila şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila au organizat concursul "Eu vreau să-mi cunosc drepturile!", adresat elevilor din clasele V-VIII.

Din şcoala Traian a participat o echipă formată din 5 elevi, coordonată de prof. Mocanu Oana. Chiar dacă nu au ocupat un loc fruntaş, pentru copii a fost o experienţă bună, au aflat lucruri folositoare şi evident s-au confruntat cu elevii din alte şcoli.

 

Autor Gabriela Popa 03 Decembrie 2012, 14:14 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate