Cantec, joc si voie buna la sezatoarea sateasca de la Mircea Voda

De Alexandrina Iordache 09 Decembrie 2013, 12:59 Stiri din judet
Sambata, 7 decembrie 2013, la Caminul Cultural din Mircea Voda a fost sarbatoarea cantecului si dansului popular, aici desfasurandu-se o sezatoare sateasca. „Azi in sat e sezatoare”, eveniment ajuns la a treia editie, a avut ca oaspeti Ansamblul „Chindia” si colindatorii in Jitia, jud. Vrancea si formatia de calusari a ansamblului „Floricica” din Gropeni, judetul Braila.

Gazde ale manifestarii au fost grupul „Mirceanca” si ansamblul „Vulturasul” din localitate. Surpriza evenimentului a fost grupul vocal „Ionul” din Dedulesti, sat apartinand comunei Mircea Voda.

Oaspetii au fost primiti cu paine si sare, dupa obiceiul romanesc iar manifestarea a fost binecuvantata de preotul Balaban. Primarul localitatii, Alexandru Mosescu, in deschidere a mentionat faptul ca prin aceasta manifestare se doreste aducerea in actualitate a unui obicei vechi practicat la sate,  mai ales iarna, si anume sezatoarea unde femeile se intalneau sa lucreze diverse obiecte de imbracaminte iar barbatii mai schimbau impresii. Totul se petrecea cu cantec, joc si voie buna.

Evenimentul a fost organizat de primaria Mircea Voda si de „Infozone”, Gabriela Popa fiind liantul acestei sarbatori mai ample, dupa cum a precizat primarul Mosescu. Si cum a fost zi de sarbatoare, copiii din Mircea Voda au lucrat inainte si obiectele realizate de ei au fost expuse alaturi de costume nationale, obiecte casnice, scoarte tesute in razboi.

Si, ca la orice sezatoare, participantii au fost serviti cu floricele, creveti, porumb fiert si gogosi calde, toate pregatite de gazda.

Sarbatoarea cantecului, dansului si portului popular a fost deschisa de ansamblul „Mirceanca” cu doua cantece de sezatoare si dansul „Craitele” interpretat de dansatorii ansamblului „Vulturasul” din localitate, un dans foarte frumos dedicat Gabrielei Popa.


Rand pe rand au evoluat apoi ansamblurile participante la sezatoare. Membrii ansamblului „Chindia” din Jitia, imbracati in costume populare specifice zonei, acompaniati la vioara de Fieraru Zamfir, au executat o suita de dansuri populare din zona, dansul „Braul” specific comunei iar formatia de colindatori a interpretat mai multe colinde si sorcova. Sorcoviti au fost primarul Alexandru Mosescu, Cornelia Presada si Gabriela Popa. Sorcovele au fost lucrate de artistul popular Colniceanu Ilinca din Jitia. Cel mai mic membru al ansamblului, coordonat de Petruta si Lucian Lalu, are sapte ani si se numeste Maria Lalu. Ansamblul „Chindia” a fost infiintat in anul 1957, a participat la multe festivaluri interne si internationale unde a luat si premii iar din 1995 are si o formatie de copii dupa cum mi-a spus coregraful Lucian Lalu.

Formatia de calusari a ansamblului „Floricica” din Gropeni, instructor Radita Fluturas, acompaniata la acordeon, in traditionalele costume, a interpretat Calusul de iarna, dans specific zonei si un grupaj de colinde. Costumul si dansul calusarilor a incantat spectatorii. Cel mai mic membru al formatiei are 7 ani si se numeste Gabriel Rosca.


Condus de instructor Constantin Chisau, ansamblul „Vulturasul” din Mircea Voda, imbracat in costume populare, a prezentat Dansul ciobanilor acompaniat de un grup vocal care a interpretat cantecele: „Am un bade ciobanas” si „La portita la Gheorghita” urmat o suita de dansuri si cantece muntenesti.

Un frumos program a sustinut grupul vocal barbatesc „Ionul” din Dedulesti. Acest grup, desi tanar, a luat mai multe premii la concursurile la care a participat.

Alaturi de membrele ansamblului „Mirceanca”, care au interpretat melodii populare atat in grup cat si solo, au evoluat si doua tinere sperante din comuna: Moldoveanu Corina Florentina cu cantecul„La oglinda” si Gabriela Andronache cu melodia „Sunt o fata frumusica”.

Sezatoarea nu s-a desfasurat dupa un program bine stabilit. Totul a fost spontan. In timp ce ansamblurile evoluau pe scena in sala s-au incins hore. A fost o manifestare a cantecului, dansului si portului popular din cele doua zone, de munte si de campie, fiecare prezentand obiceiuri specifice.

 

Autor Alexandrina Iordache 09 Decembrie 2013, 12:59 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate