Campania Batranete linistita continua

De IPJ Braila 17 Martie 2011, 21:49 Stiri din judet
Activitatile de prevenire a furturilor din locuinte în mediul rural s-au desfasurat deja în sase localitati din judetul Braila. Pâna la finalul lunii martie, politistii si  reprezentantii unitatilor bancare se vor întâlni cu locuitorii din alte trei comune.

În cadrul campaniei de prevenire a furturilor din locuinte „Batrânete linistita”, initiata la sfârsitul anului trecut de Inspectoratul de Politie Judetean Braila, în parteneriat cu o serie de institutii bancare de la nivel local, au avut loc deja întâlniri cu cetatenii din comunele: Cazasu, Gropeni, Mircea Voda, Maxineni, Zavoaia si Ciresu. Organizate la caminul cultural, la scoala sau chiar în sala de consiliu a primariei din localitate, activitatile au beneficiat de sprijinul autoritatilor publice locale si al politistilor de la posturile de politie comunala.

Campania se adreseaza persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani si a pornit de la premisa ca obiceiul de a pastra sume mai mari sau mai mici de bani în casa nu reprezinta decât un factor favorizant pentru savârsirea infractiunilor de furt. Politistii au oferit  cetatenilor o serie de recomandari referitoare la ce trebuie sa faca, astfel încât sa nu devina victime ale infractorilor, care îsi aleg foarte usor victime din rândul persoanelor mai în vârsta.

Întâlnirile au avut un caracter interactiv, în sensul ca politistii au relatat modalitatile în care obisnuiesc sa actioneze infractorii, iar cetatenii au identificat riscurile la care se expun daca povestesc necunoscutilor detalii personale, cu cine locuiesc, ce bunuri detin în gospodarie, ce achizitii mai valoroase au facut în ultima vreme sau ce animale sau alte produse din gospodarie (cereale etc.) au vândut, daca sunt mai putin vigilenti si dau dovada de naivitate, permitând accesul în curte sau în locuinta a persoanelor straine.

Politistii au atras atentia ca sub diverse pretexte, fie ca vând/cumpara animale sau alte bunuri, fie ca au fost trimisi de diverse rude ale victimei, infractorii reusesc sa patrunda în gospodariile persoanelor în vârsta, observa locuinta, bunurile, locurile de unde victimele scot banii ca sa achite bunurile pe care infractorii le ofera spre vânzare, dupa care aleg momentul oportun si revin pentru a fura bunurile vizate sau banii.

La întâlnirile cu cetatenii au fost invitati reprezentanti ai unor banci din judetul Braila care au oferit participantilor consiliere cu privire la posibilitatea de a-si pastra economiile într-un depozit bancar, de a încasa pensia prin sistemul ATM acolo unde este posibil etc.Desi abordarea este una destul de noua, având în vedere caracteristicile grupului tinta caruia se adreseaza campania, participantii la discutii au fost interesati de tema abordata, apreciind ca binevenita o astfel de initiativa. Mai mult decât atât, sprijinul sustinut al reprezentantilor administratiei publice dovedeste faptul ca celor aflati în fruntea comunitatii locale le pasa de semenii lor si ca sunt interesati nu numai de siguranta acestora si a bunurilor pe care le detin, cât de mentinerea unui climat de siguranta la nivelul întregii comunitati pe care o reprezinta.
 
Realizarea unor astfel de întâlniri contribuie la consolidarea parteneriatului politie- autoritati locale- cetateni, finalitatea urmarita fiind aceea de evitare a victimizarii persoanelor vârstnice, categorie de populatie considerata cu risc de vulnerabilitate crescut, dar mai ales a cresterii gradului siguranta publica.

Pâna la sfârsitul lunii martie vor mai fi organizate astfel de întâlniri la Ulmu, Galbenu si Jirlau. Campania are la baza conceptul vest- european de prevenire tehnica, care presupune identificarea unor puncte vulnerabile si oferirea, pe lânga sfaturi si  recomandari preventive, de solutii concrete de rezolvare a acestor situatii.


 

Autor IPJ Braila 17 Martie 2011, 21:49 Stiri din judet
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate