Olena Martkynova a castigat a IX-a ediţie a turneului internaţional de şah Memorialul Maria Albuleţ

De Redactia 14 Noiembrie 2016, 12:18 Sport

A IX-a ediţie a turneului internaţional de şah Memorialul Maria Albuleţ s-a încheiat cu victoria clară a maestrei F.I.D.E. din Ucraina Olena Martkynova, care a realizat cu acest prilej şi o normă de maestră internaţională.Înaintea ultimei runde lucrurile erau oarecum neclare în privinta clasamentului final, diferenţa dintre primele două clasate, Martynkova si Doluhanova, fiind de doar o jumătate de punct.

Lupta era deschisă şi pentru celelalte locuri de pe podium, nu mai puţin de şase jucătoare având acelaşi număr de puncte: 5.
În ultima rundă Martinkova o învinge pe Rakhmangulova, iar Doluhanova nu rezistă tensiunii şi pierde la reprezentanta noastră, marea maestră internaţională Luminiţa Cosma, care deşi a inceput turneul cu două runde mai târziu, reuşeşte clasarea pe locul 4, la egalitate cu ocupanta locului 3.

Podiumul arată astfel: 1.Martinkova (Ucraina) 7,5 puncte 2.Doluhanova (Ucraina) 6 puncte 3.Ionescu (România) 6 puncte.

La categoria Elo sub 2000 pe primul loc s-a clasat Mălina Aciu (România), urmată de Gîtu Paula (Moldova) şi Lorela Ardelean (România).

La categoria Elo sub 1800 clasamentul arată astfel; 1.Cătălina-ElenaPopa, 2. Andrada Hrib, 3.Maria Anghel (toate România).

O nota bună primeşte şi singura reprezentantă a Brăilei la acest concurs, Gabriela Uzuneanu, legitimată la clubului Fairplay, care trece de pragul Elo de 1600, obţinând astfel categoria I.

Festivitatea de închidere a fost onorată de prezenţa Viceprimarului Doiniţa Ciocan, a reprezentantului Federaţiei Române de Şah, ofiterul F.I.D.E. Dinu-Ioan Nicula şi Directorului executiv al Direcţiei de Cultură, Învăţământ, Sport si Turism, Ionica Guşatu.

În cuvantul său Viceprimarul Doiniţa Ciocan a subliniat rolul jucat de acest turneu ajuns la a IX-a editie în popularizarea sportului minţii în oraşul nostru precum şi faptul că prin acest turneu Brăila a intrat în circuitul internaţional şahist, evocând totodată în cuvinte calde memoria celei care a fost Maria Albulet, prima maestră internaţională din România.

Mulţumind Primăriei pentru condiţiile excelente de joc oferite paricipantelor, ofiţerul F.I.D.E. Dinu-Ioan Nicula a reamintit marile personalităţi feminine care au marcat istoria oraşului, personalităţi printre care pe lânga Haricleea Darclée, Maria Filotti şi Ana Aslan se numără şi Maria Albuleţ.

“Concursul s-a remarcat printr-o combativitate deosebită, o dovadă în acest sens fiind clasamentul final, 21 de jucătoare din cele 32 participante depăşind procentajul de 50% din punctaj. De altfel, din totalul celor 107 de partide, doar 30 s-au încheiat remiză, toate fiiind remize de luptă, nu “de salon“! Vreau să remarc deplina sportivitate de care au dat dovadă toate participantele si atmosfera distinsă a turneului,” a declarat directorul de turneu, arbitrul şi maestrul F.I.D.E. Nicolae Doroftei.

C. GUSATU
Director Executiv
Directia Cultura, Invatamant,
Sport si Turism
Primaria Municipiului Braila

 

Autor Redactia 14 Noiembrie 2016, 12:18 Sport
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii