Traditii si obiceiuri de Sfântul Nicolae

De Redactia 05 Decembrie 2014, 16:31 Social

icoana Sf.NicolaeIn cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura si tainele pâinii”, derulate de Russenart Communications si Gold Maya au fost identificate si promovate traditii si obiceiuri de Sfântul Nicolae.

Conform Calendarului Crestin Ortodox, Sfantul Nicolae (numit şi Sannicoara în Transilvania) este sarbatorit in fiecare an pe 6 decembrie ca o buna vestire a Craciunului.

In acelasi timp, în mitologia romaneasca, Moş Nicolae apare ca o reminiscenta a cultului mosilor si stramosilor fiind reprezentat drept un batran cu barba alba, care apare în noaptea de 5 spre 6 decembrie, calare pe un cal, aducand cadouri copiilor cuminti si nuieluse celor obraznici.

De-a lungul timpului, obiceiurile crestine s-au suprapus peste cele precrestine, astfel ca în prezent, în ajunul Sfantului Nicolae (si în ziua urmatoare) întâlnim atât ritualuri magice, farmece si pronosticuri meteorologice, cât si ofrande aduse mortilor sau colinde pentru cei vii, în functie  de fiecare regiune.

Insa cele mai raspandite obiceiuri din aceasta perioada presupun pregatirea cadourilor pentru copii (în noaptea Sfantului Nicolae) si împartirea ofrandelor pentru morti (în ziua de Sfantul Nicolae).

Desi preluate din traditia precrestina, obiceiurile referitoare la ofrandele pentru morti s-au impletit cu obiceiurile crestine. De aceea, pentru a respecta Postul Craciunului și Dezlegarea la peste, de Sfantul Nicolae se împart colacei de post (Turtele lui Sannicoara) si peste.

 

Autor Redactia 05 Decembrie 2014, 16:31 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii