Seminariile de educatie ecologica pentru copii continua, anunta Ministerul Mediului

De Alexandrina Iordache 19 Noiembrie 2013, 15:00 Social
Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, anunta printr-un comunicat de presa, continuarea celei de a şasea etapă a Campaniei de sensibilizare şi conştientizare publică din cadrul proiectului "Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" - Seminariile de educaţie ecologică pentru copii.

In perioada 18-29 noiembrie 2013. în 20 de comune din judeţele NEAMŢ, BOTOŞANI, IAŞI, BACĂU, BRĂILA, GALAŢI, IALOMIŢA, BISTRIŢA NĂSĂUD, ALBĂ, HARGHITA si HUNEDOARA vor avea loc evenimente pe aceasta tema.

Obiectivul principal al seminariilor constă în informarea corectă a copiilor în ceea ce priveşte problemele legate de igienă şi consumul de apă. De asemenea, se va încerca instruirea copiilor şi crearea unei atitudini pozitive în relaţia lor cu mediul înconjurător.

Evenimentele se vor organiza în grădiniţele şi şcolile din comunele incluse în proiect. Astfel, cele 3 grupe de copii, preşcolari, ciclul primar şi cel gimnazial vor primi informaţii despre importanţa apei pentru mediul înconjurător şi sănătatea omului.

Seminariile de educaţie ecologică vor fi susţinute de cadrele didactice care au participat la Seminarul de Formare de Formatori, organizat în primăvară acestui an, sub supravegherea reprezentanţilor Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Prin aceste acţiuni se doreşte îmbunătăţirea practicilor şi comportamentelor individuale, de familie şi instituţionale în zonele rurale din România (în special în comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitraţi), în ceea ce priveşte gestionarea gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere, precum şi combaterea poluării cu nutrienţi a apelor şi solului şi crearea premizelor pentru o agricultură durabilă.

Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântâni. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor.

În România peste 1.900 de localităţi sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Cantităţile peste limitele admise, a nitraţilor în apa de băut, conduc la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea se numeşte methemoglobinemie, sau 'boala albastră' şi este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apă potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.

Informaţii suplimentare despre proiect.

România a primit un împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi un grant de la Facilitatea Globală de Mediu (Global Environment Facility - GEF) pentru a sprijini implementarea Proiectului 'Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi' în localităţi selecţionate vulnerabile său potenţial vulnerabile la poluarea cu nutrienţi (ZVN). Obiectivul general de dezvoltare al proiectului este de a sprijini Guvernul României în îndeplinirea cerinţelor Directivei Nitraţi a UE prin reducerea poluării cu nutrienţi a corpurilor de apă, promovarea modificărilor comportamentale la nivel de comună şi întărirea capacităţii instituţionale şi de reglementare.

În vederea atingerii acestui obiectiv, precizeaza comunicatul, Proiectul sprijină Guvernul României prin:

a) Implementarea unei serii de investiţii în circa 69 de localităţi ZVN, incluzând: sisteme comunale de depozitare şi manipulare pentru a promova o mai bună gestionare a deşeurilor animale şi menajere, plantarea de fâşii de vegetaţie forestieră cu rol de protecţie şi reabilitarea păşunilor, canalizare şi epurare a apelor uzate la scară mică şi promovarea Codului de Bune Practici Agricole.

b) Întărirea capacităţii instituţionale a Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) şi a Administraţiei Naţionale' Apele Române' (ANAR) precum şi a altor agenţii naţionale, regionale şi judeţene implicate, de a implementa Directiva Nitraţi.

c) Derularea unei campanii de Conştientizare Publică pentru a sprijini activităţile proiectului şi a stimula replicarea intervenţiilor proiectului în alte zone similare din România, precum şi în alte ţări riverane de la Marea Neagră şi în ţări candidate UE.


 

Autor Alexandrina Iordache 19 Noiembrie 2013, 15:00 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate