Noi instructiuni emise de Autoritatile spaniole privind regimul lucratorilor români

De AGERPRES 22 Mai 2012, 14:18 Social
Secretariatul General al Ministerului Muncii si Imigratiei spaniol a emis noi instructiuni referitoare la regimul lucratorilor români si al membrilor de familie ai acestora, valabile pâna la 31 decembrie 2012.

Una dintre acestea precizând ca nu mai este impusa întoarcerea în tara de origine la sfârsitul unui contract de munca pe perioada determinata.

Potrivit documentului, în completarea Deciziei Comisiei Europene, Secretariatul General al Ministerului Muncii si Imigratiei spaniol a emis noi instructiuni clarificatoare prin Normativa de aplicare SGIE/1/2012, referitoare la Regimul lucratorilor straini si a membrilor de familie ai acestora proveniti din România, ca urmare a sesizarilor autoritatilor române, în cadrul activitatii grupului de lucru dintre Ministerul Muncii din România si cel din Spania, referitoare la neclaritatile instructiunilor de aplicare a masurii de restrictionare a pietei muncii pentru cetatenii români în Regatul Spaniei, masura impusa în data de 22 iulie 2011.

Noutatile acestor instructiuni avantajeaza situatia unor largi categorii de lucratori români, în sensul ca nu mai exista impunerea unui angajament de întoarcere în tara de origine la sfârsitul unui contract de munca pe perioada determinata.

Totodata, se subliniaza clar statutul membrilor de familie (sot, sotie, copii pâna la 21 ani) al lucratorilor români, atât în cazul celor care au deja drept de munca, cât si al celor care sunt nevoiti sa solicite/obtina în prealabil permis de munca.

O alta clarificare adusa are în vedere membrii de familie de nationalitate româna (sot, sotie si copii pâna în 21 ani sau aflati în întretinere) care vor fi tratati conform legislatiei UE aplicabile cetatenilor comunitari si nu ca români supusi restrictiilor impuse anul trecut în data de 22 iulie.

Noile instructiuni introduc ca element de noutate data limita a acestora - 31 decembrie 2012. Prin aceste noi instructiuni, se deroga instructiunile DGI/SGRJ/5/2011.

Ministerul spaniol al Muncii si Imigratiei a anuntat, în iulie 2011, ca cetatenii români vor avea nevoie de un permis de munca pentru a lucra în Spania, precizând însa ca masura are un caracter temporar si nu îi va privi pe românii care au intrat deja pe piata muncii din tara iberica.

Conform unui comunicat remis la momentul respectiv de Ministerul spaniol al Muncii, românii care vor dori sa mearga în Spania sa munceasca vor fi nevoiti sa ceara o autorizatie, ce poate fi eliberata pe baza unui contract de munca. Masura nu se aplica românilor care erau deja activi pe piata muncii din Spania.

Ordinul ministerial privind reactivarea restrictiilor impuse românilor pe piata muncii din Spania a fost trimis la Uniunea Europeana, spre autorizare.

Spania a ridicat de la 1 ianuarie 2009 restrictiile impuse pe piata muncii pentru români, de la aderarea României la UE în 2007. Numarul românilor care se stabilesc în Spania creste în fiecare an, astfel ca au ajuns sa formeze comunitatea cea mai numeroasa din cele formate de strainii rezidenti în tara iberica, potrivit datelor furnizate de Institutul spaniol de statistica

 

Autor AGERPRES 22 Mai 2012, 14:18 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate