Integrarea populatiei defavorizate - subiect discutat de Liviu Dragnea cu Koos Richelle

De Alexandrina Iordache 01 Octombrie 2013, 12:49 Social
Luni, 30 septembrie 2013, Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, s-a întâlnit, la sediul MDRAP, cu Koos Richelle, director general al Directiei Generale (DG) pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene.

Integrarea populatiei defavorizate, incluzând comunitatile de etnie roma, a constituit un punct important pe agenda discutiilor. MDRAP participa la implementarea Strategiei Nationale de incluziune a romilor 2012-2020 si finanteaza proiecte sociale si educationale (prin POR) si programe de lucrari publice de infrastructura (de la bugetul national) care urmaresc acest obiectiv.

“Vom multiplica proiectul de educatie alternativa de la Scoala nr.136 din cartierul Ferentari în alte 7 orase. Tot în Ferentari vom dezvolta, începând din 2014, un proiect de regenerare urbana integrata si de salubrizare. În satul Hadareni am prevazut construirea unor locuinte pentru romi, a unui centru medical si a unui obiectiv economic. În parteneriat cu PNUD, am alocat 11 milioane de euro pentru realizarea a 9 proiecte-pilot adresate comunitatilor defavorizate, inclusiv romi, în Cluj-Napoca, Galati si Braila”, a precizat viceprim-ministrul Dragnea.

Dupa Koos Richelle, o solutie pentru gestionarea proiectelor de integrare sociala ar putea fi finantarea parteneriatelor între autoritatile locale - care ar putea concepe aceste proiecte, în functie de nevoile locale – si ONG-uri, care si-ar putea asuma componenta de advocacy si implementarea:

“Integrarea rromilor este o problema pan-europeana. Adevarat, romii nu sunt doar români, de aceea tarile unde sunt cei mai raspânditi – România, împreuna cu Bulgaria, Ungaria, Slovacia si  Polonia – trebuie sa lucreze împreuna ca sa gaseasca solutii. Legile europene sunt aceleasi pentru toata lumea. Nu putem admite turismul social al unor cetateni europeni, pe banii altor state europene, pentru care nu au muncit niciodata. Avem mare nevoie de proiecte concrete, care sa fie bine gândite, sa fie gestionate cu eficienta si sa aduca rezultate vizibile” a spus Koos Richelle.

Exprimându-si acordul, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a dorit sa sublinieze preocuparea de durata si necesitatea unei abordari echitabile: “În general, s-au facut foarte multe proiecte pentru romi, însa nu au fost foarte bine comunicate si de aceea parerea multora este ca nu s-a facut nimic. Problema romilor nu este simpla si nu e doar a noastra. În acelasi timp, în România avem foarte multi oameni care au aceleasi probleme – de aceea nu cred ca putem face proiecte doar pentru romi; trebuie sa le gândim în asa fel încât de ele sa beneficieze toti cei care au aceleasi nevoi”.


 

Autor Alexandrina Iordache 01 Octombrie 2013, 12:49 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate