Din 2014, avantaje pentru românii si bulgarii care vor lucra în Germania

De AmosNews 08 Mai 2013, 12:50 Social
De la 1 ianuarie 2014 vor disparea barierele pentru românii si bulgarii care vor sa lucreze în Germania. Cei care au domiciliul stabil în Germania pot solicita alocatia pentru copii si chiar sistemul social Hartz IV. Presa si politicienii germani considera ca acesta este obiectivul imigrantilor saraci, de cele mai multe ori ajutati de calauze sa ajunga în tara.

Subiectul a devenit tema principala din campania electorala din Germania.
În acest context, Sueddeutsche Zeitung prezinta în editia tiparita de vineri un reportaj despre cifrele reale si despre cât de mult „abuzeaza” în realitate românii si bulgarii de sistemul cu beneficii din Germania. „Nu au asigurare de sanatate, nu stiu nici un cuvânt în limba germana, dar spera în zadar la o bucatica dintr-o viata mai buna. Tot mai multi oameni din România si Bulgaria încearca sa scape de griji venind în Germania. Din 2014 dispar barierele în calea libertatii lor de a munci în Germania. Tot mai multi beneficiaza înca de pe acum de alocatii pentru copii si de sistemul Hartz IV. Din datele agentiei nationale pentru munca reiese ca numarul acestora este în continuare în crestere”, scrie Sueddeutsche.

Conform datelor oficiale, în luna februarie 2013, 29.000 de cetateni din România si Bulgaria au beneficiat de alocatia pentru copii. A rezultat o crestere de 39% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar cifra reprezinta doar 0,3% din totalul celor care primesc alocatia pentru copii. Si numarul beneficiarilor sistemului social Hartz IV a crescut. „Practic, muncitorii nu primesc asigurarea de baza germana, însa, daca lucreaza oficial, iar apoi îsi pierd locul de munca, au dreptul sa solicite beneficiile sociale. Acest sistem se refera si la cei ale caror venituri se afla sub minimul existential”, aminteste sursa citata. Numarul beneficiarilor de Hartz IV din România si Bulgaria a crescut cu 32% în ultimele 12 luni, ajungând la 22.000 de persoane. Fata de aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana în 2007, numarul acestora s-a triplat. Totusi numarul românilor si bulgarilor din totalul celor asigurati în sistemul Hartz IV este de doar 0.5%.

Ministrul de Interne german, Hans-Peter Friedrich, cere UE sa acorde dreptul de a expulza si de a da interdictie de intrare persoanelor care abuzeaza de sistemul de beneficii. La rândul ei, Elvetia anuntase ca va activa clauza de salvgardare împotriva tarilor UE-17, dupa ce a activat-o deja în 2012 pentru tarile UE-8. Subiectul va fi dezbatut în iunie, daca Irlanda, tara care detine presedintia semestriala europeana, va decide sa o puna pe ordinea de zi.

Iar raspunsul din partea UE este: "„Noi vrem ca cetatenii din UE sa îsi gaseasca mai usor un loc de munca în spatiul UE. Noi vom analiza faptele despre care se vorbeste în scrisoare. Ea nu contine însa nici o analiza concreta. Responsabili pentru sistemele de beneficii sunt Ministerele Muncii. Libertatea de miscare a cetatenilor si a fortelor de munca este o lege fundamentala a UE si nu este negociabila. Deschiderea pietei muncii pentru români si bulgari nu va afecta în mod deosebit criza economica generala”, Comisarul European pentru probleme sociale, Laszlo Andor.

 

Autor AmosNews 08 Mai 2013, 12:50 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate