Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti, la final

De Alexandrina Iordache 27 Septembrie 2013, 00:15 Social
In perioadele 9 – 27 iunie si 30 august- 19 septembrie 2013 Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a desfasurat a cincea etapa a Campaniei  de sensibilizare si constientizare publica din cadrul proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, constând în comunicarea directa cu cetatenii  prin intermediul unor seminarii locale.

Campania s-a desfasurat în 87 de comune din judetele: COVASNA, PRAHOVA, BRASOV, ILFOV, BUZAU HARGHITA, ALBA, HUNEDOARA, TIMIS, ARAD, MURES, MEHEDINTI, GIURGIU, CALARASI, DOLJ, GORJ, OLT, VÂLCEA, ARGES, IALOMITA, TELEORMAN, NEAMT, SUCEAVA, BOTOSANI, IASI, BACAU, BRAILA, GALATI, TULCEA, BIHOR, SATU MARE, MARAMURES, CLUJ, BISTRITA NASAUD.

Peste 2500 de cetateni (agricultori, fermieri, reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, medici, profesori, invatatori), au participat la seminariile sustinute de expertii de mediu.
 
Prin aceste actiuni se doreste îmbunatatirea practicilor si comportamentelor individuale, de familie si institutionale în zonele rurale din România (în special în comunele desemnate ca zone vulnerabile la poluarea cu nitrati), în ceea ce priveste gestionarea gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, precum si combaterea poluarii cu nutrienti a apelor si solului si crearea premizelor pentru o agricultura durabila.

În cadrul seminariilor, expertii de mediu au facut cunoscute cele mai importante informatii cu privire la calitatea apei, managementul gunoiului de grajd si a deseurilor menajere, aplicarea îngrasamintelor, implicatiile prevederilor Directivei Nitrati la acordarea subventiilor pentru fermieri.
 
S-a demonstrat ca apa din majoritatea fântânilor inspectate are o concentratie de nitrati mai mare decat limita normala admisa. Aceasta sursa de poluare provine din depozitarea haotica a gunoiului de grajd si a latrinelor neimpermeabilizate din gospodariile oamenilor.
S-a pus accent pe  solutiile practice pentru remedierea problemelor existente.

 

Autor Alexandrina Iordache 27 Septembrie 2013, 00:15 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate