Proiectul VIER PFOTEN - Copiii din Chișinău învață să protejeze animalele

De Redactia 01 Aprilie 2015, 11:10 Social

copiiProiectul VIER PFOTEN Copii învață să protejeze animalele trece Prutul. Manualul ”Aproape de animale” conceput de VIER PFOTEN ajunge și în Republica Moldova. Aproximativ 2000 de elevi din clasele primare din Republica Moldova, sub îndrumarea a 70 de învățători, vor beneficia de anul acesta de cel mai de succes proiect educațional al Fundației VIER PFOTEN — Copiii învață să protejeze animale.

Organizația a extins proiectul în țara vecină printr-un parteneriat încheiat cu Direcția Generală Educație Tineret și Sport din cadrul Ministerului Moldovean al Educației și cu Centrul Republican pentru Copii și Tineret. Proiectul e implementat în școlile din România de 10 ani, timp în care peste 21.000 de elevi au învățat după manualul' Aproape de animale' conceput de VIER PFOTEN.

În baza Protocolului și cu sprijinul autorităților moldovene, învățătorii basarabeni au fost invitați să urmeze un curs de formare organizat de VIER PFOTEN pentru predarea manualului Aproape de animale în cadrul orelor extracurriculare pentru clasele a III a și a IV a. Caietul de studiu, distribuit gratuit de către VIER PFOTEN, propune o abordare nouă, interactivă, prin care copiii pot cunoaște aspecte din viața animalelor și se pot implica direct în dezbateri și activități pe marginea temelor prezentate. Participarea este stimulată prin diferite sarcini care dirijează învățarea: 'Imaginează-ți...', 'Activitate pe grupe', 'Hai să vorbim !', 'Spune-ți părerea !' etc.

”Copiii sunt foarte receptivi la o astfel de abordare relaxată a învățării, prin care vrem să le formăm o atitudine pozitivă față de animale și, în general, față de mediul înconjurător. Prin aceste ore educative îi vom învăța să lucreze în echipă, să comunice între ei, să capete diverse deprinderi, să se documenteze și, cel mai important, să-și dezvolte sentimente de atașament, grijă, compasiune și responsabilitate față de animale. Suntem contactați mereu de profesori care doresc să urmeze acest curs și suntem bucuroși că am reușit să ajungem acum și în Republica Moldova”, a declarat Veronica Tulpan, director programe naționale VIER PFOTEN și inițiatoarea proiectului.

Cele 9 capitole ilustrate prin desene și fotografii atrag atenția asupra problemelor din viața animalelor și asupra necesității ocrotirii acestora: ”Și animalele au casă”, ”Animalele au puteri magice”, ”Animalele simt”, ”Animalele fără stăpân”, ”Animalele de companie”, ”Dacă aș fi pasăre...”, ”Lumea nevăzută a animalelor”, ”Schimbarea comportamentului animalelor”.

Cadrele didactice au astfel posibilitatea de a preda copiilor o materie nouă, cu caracter interdisciplinar care cumulează cunoștințe din alte obiecte de studiu (științele naturii, geografie, biologie, religie etc.) accentuând faptul că prin dezvoltarea sensibilității și responsabilității copiilor față de animale, aceștia vor fi capabili ca adulți, să-și înțeleagă mai bine semenii.

Din 2005 și până în prezent, proiectul educațional a ajuns în peste 250 de școli din București și alte 232 de școli județele Brașov, Sibiu, Cluj, Prahova, Mureș, Tulcea și Constantă. În total, peste 21.000 de elevi și peste 800 de cadre didactice au beneficiat de acest curs interactiv, în baza acordurilor încheiate cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și cu Inspectoratele Școlare Județene.

La nivel internațional, proiectul inițiat în România se bucură de aprecierea Comisiei Europene, fiind prezentat în cadrul mai multor conferințe și workshop-uri. Proiectul se desfășoară cu succes și în Bulgaria, din anul 2008.

*** Despre VIER PFOTEN

Fundația VIER PFOTEN este o organizație non-guvernamentală înființată în 1988 cu sediul central la Viena, prezenta în 10 țări, al cărei scop este de a îmbunătăți legislația și condițiile de viață ale animalelor de fermă, ale celor sălbatice, de companie sau fără stăpân. În România, fundația desfășoară din anul 2000 campanii de sterilizare a animalelor fără stăpân, proiecte de terapie asistată de animale, proiecte educaționale, proiecte dedicate animalelor sălbatice din grădinile zoologice și circuri, protejarea cailor sălbatici din Grindul Letea.

 

Autor Redactia 01 Aprilie 2015, 11:10 Social
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii