Ziua Mondiala a Sanatatii, dedicata vârstnicilor

De AGERPRES 06 Aprilie 2012, 16:54 Sanatate
Din 1950, Ziua Mondiala a Sanatatii este celebrata în fiecare an pe 7 aprilie, pe o tema care evidentiaza un domeniu prioritar pentru OMS. Ziua Mondiala a Sanatatii este marcata în acest an sub sloganul "O stare buna de sanatate adauga viata anilor - vârstnici sanatosi, activi si fericiti!", informeaza Ministerul Sanatatii.

În acest an, Ziua Mondiala a Sanatatii are ca tema sanatatea si îmbatrânirea si coincide cu marcarea anului 2012 ca Anul european al îmbatrânirii active si al solidaritatii între generatii (AEIA), care se desfasoara sub auspiciile Comisiei Europene.

În aceasta saptamâna, Ministerul Sanatatii, prin specialistii departamentelor de promovare a sanatatii din directiile de sanatate publica, în colaborare cu parteneri de la nivel local, a demarat o campanie de promovare.

Scopul acesteia a fost acela de implicare a autoritatilor responsabile, de la decidenti pâna la politicieni, precum si a membrilor societatii, vârstnici, dar si tineri, pentru a ajuta la protejarea si îmbunatatirea starii de sanatate odata cu îmbatrânirea, a actiona în scopul crearii unei societati care apreciaza si recunoaste vârstnicii ca fiind resurse valoroase si sustinerii participarii lor depline în societate.

Obiectivele principale ale campaniei au fost reprezentate de constientizarea opiniei publice si grupurilor tinta privind problematica îmbatrânirii sanatoase, elaborarea de planuri de actiuni judetene specifice pentru o îmbatrânire sanatoasa si activa si crearea de medii de comunicare pentru a asigura implicarea autoritatilor responsabile si membrilor societatii la elaborarea si implementarea planurilor mentionate.

Mesajele cheie ale campaniei au fost: vârstnicii reprezinta membrii valorosi ai societatii, combaterea discriminarii de vârsta este apanajul societatilor avansate; comunitatile care acorda aprecierea cuvenita vârstnicilor si încurajeaza participarea lor activa la viata sociala sunt mai bine pregatite pentru încercarile viitorului; sistemele de sanatate si sociale trebuie adaptate nevoilor unei populatii vârstnice în continua crestere; prin adoptarea unui stil de viata sanatos pe tot parcursul întregii vieti se poate vorbi de o batrânete activa, sanatoasa si fericita.

De asemenea, au fost transmise populatiei 10 recomandari pentru a avea o stare buna de sanatate si la batrânete, si anume: mentineti-va tensiunea arteriala în limite normale, renuntati la fumat, preveniti si detectati precoce cancerul, protejati-va de bolile infectioase, preveniti diabetul zaharat, scadeti valoarea colesterolului, fiti activi pentru a va îmbunatati starea de sanatate, mentineti-va o stare buna de sanatate a musculaturii, oaselor si articulatiilor, participati la viata sociala, mentineti-va o stare buna de sanatate mintala.

De-a lungul ultimelor decenii, analiza datelor populationale a indicat accelerarea îmbatrânirii populatiei, ridicând astfel semnale de alarma privind consecintele acestui proces.

Speranta de viata este în crestere, ratele de fertilitate sunt în scadere iar generatiile nascute în perioadele de maxima fertilitate sunt pe cale de a iesi din activitate, urmând sa mareasca, în viitorul apropiat, numarul pensionarilor.

Existenta acestor factori a condus la dezbateri privind modul în care Statele Membre ale Uniunii Europene vor face fata impactului pe care modificarea structurii pe grupe de vârsta a populatiilor îl va avea asupra finantelor publice, a numarului de salariati, cresterii economice si a altor 'zone' ale politicului.

La nivel global, din 1980 si pâna în prezent numarul persoanelor cu vârsta peste 60 de ani s-a dublat iar numarul persoanelor cu vârsta peste 80 de ani va fi pâna în 2050 de 395 milioane, de patru ori mai mare decât astazi.

 

Autor AGERPRES 06 Aprilie 2012, 16:54 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate