Recomandări ale Ministerului Sănătăţii pentru perioada de caniculă

De AGERPRES 19 Iunie 2012, 19:15 Sanatate
Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca în această perioadă cu temperaturi extreme să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00 şi să consume zilnic lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

In perioadele de caniculă este recomandat să se consume zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete, fiind necesar un pahar de apă sau echivalentul acestuia la fiecare 15 - 20 de minute.

Medicii sfătuiesc populaţia să consume în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete - pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii - deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, mai precizează MS.

Totodată, este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

''Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise'', se mai arată în comunicat.

Trebuie să se evite activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc) şi este necesar să se aibă grijă de copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi, oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă ele nu solicită.

''Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate'', mai recomandă MS.


 

Autor AGERPRES 19 Iunie 2012, 19:15 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate