Proiecte de acte normative care vizeaza reforma in sanatate, in dezbatere publica

De Alexandrina Iordache 01 August 2013, 14:35 Sanatate
Ministerul Sănătăţii a lansat, pe 31 iulie 2013, în dezbatere publică cele mai importante proiecte de acte normative care vizeaza reforma in sanatate. Este vorba despre proiectul de lege privind salarizarea personalului medical, şi proiectul de lege privind răspunderea civilă (malpraxis).

De asemenea, vor fi lansate în dezbatere publică principiile pe care se va baza pachetul de servicii medicale de bază şi proiectul de modificare a statutului spitalelor.

Proiectul de lege privind salarizarea cadrelor medicale are ca scop creşterea veniturilor medicilor şi stoparea exodului medicilor. Proiectul pleacă de la principiul că într-o unitate sanitară singurii care aduc venituri în urma serviciilor realizate sunt medicii.

Conform proiectului de act normativ, cetăţenii pot achita serviciile private ale medicilor din asigurările private încheiate sau plătind tarifele stabilite prin normele la lege.

Proiectul de lege care prevede modificarea statutului spitalelor dă posibiltatea acestor unităţi să devină instituţii autonome, cu mai multă flexibilitate în asigurarea unui management eficient, astfel încât spitalele să devină competitive, iar medicii să fie plătiţi după performanţă.

Conform proiectului pilot, spitalele se vor împărţi în două categorii, unele de interes naţional (spitalele regionale de urgenţă, spitalele judeţene de urgenţă şi institutele) şi spitalele de interes local (spitalele municipale şi cele orăşeneşti).

Vor fi alese 12 unităţi medicale pentru implementarea proictului pilot, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea prin HG.

Proiectul va ramane in dezbatere publică în urmatoarele 30 de zile, timp în care Ministerul Sanatatii asteaptă propuneri din partea tuturor celor interesati pentru a-l putea completa si îmbunătăti.

Pe parcursul lunii, coordonatorul proiectului, Secretarul de Stat Raed Arafat, va relua discutiile cu toti partenerii MS – asociatii de pacienti, Colegiul Medicilor, sindicate.

Proiectul privind răspunderea civilă (malpraxis)

Principala modificare este instituirea obligatorie a unei proceduri care să aducă pe primul plan solutionarea amiabila a litigiului, prin negociere directă între asigurat, asigurator si pacient.
Pacientul va beneficia de proceduri simplificate, costuri reduse şi garanţia că atunci când se va dovedi actul de malpraxis va fi despăgubit de către asiguratori.

De asemenea, noua lege le oferă medicilor o protectie reală din partea asiguratorilor în cazurile de malpraxis, ei fiind asigurati atât pentru daune materiale cât si morale.

În proiect a fost introdusă şi clauza de anterioritate, astfel încât medicul să fie asigurat pentru incidente petrecute cu pana la 3 ani inaintea incheierii contractului de asigurare.

Elementele definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază:

În definirea pachetului de bază MS încearcă să găsească un echilibru între nevoile individului si dreptul său la sănătate pe de o parte si obiectivul de a aduce eficientă în sistemul sanitar, pe de altă parte.

În acest sens, definirea pachetului de bază se face după următoarele principii:

- extinderea accesului populatiei la servicii sanitare de bază, incluzând aici si asigurati si neasigurati
- accentul pus pe preventie
- eficacitatea si cost-eficacitatea

Pachetul de bază va conţine următoarele componente:

- Servicii preventive. Fiecare cetăţean va avea acces la un set de servicii de evaluare a riscurilor sale de boală şi servicii de consiliere pentru a putea controla aceste riscuri;
- Servicii de urgenţă. Cetătenii vor beneficia de servicii de urgentă prin creşterea acoperirii şi a calităţii acestora, în cadrul ambulanţei, serviciului SMURD, Centrelor de Permanenta si al Unităţilor – Compartimentelor de Primiri Urgenţe;
- Programe de sănătate. Se va asigura acces în totalitate pentru programele care se adresează principalelor probleme de sănătate ale populaţei: cancer, diabet, boli ardiovasculare / neurovasculare, transplant, boli rare, etc.;
- Medicul de familie va avea un rol esential in furnizarea de servicii din pachetul de baza
- Ambulatoriul de specialitate va reprezenta domeniul de asistenta medicala care va trebui sa preia gradual cea mai mare parte din serviciile de sanatate furnizate actualmente in spital;
- Spital. Serviciile medicale oferite in cadrul spitalului vor fi eficientizate.

Proiectele vor fi postate în dezbatere publică pe pagina de web www.ms.ro, secţiunea transparenţă decizională şi sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu anul viitor.

Sursa: Ministerul Sanatatii

 

Autor Alexandrina Iordache 01 August 2013, 14:35 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate