Peste un milion de persoane vaccinate împotriva gripei sezoniere

De AGERPRES 03 Martie 2011, 21:01 Sanatate
Peste 1.170.000 de persoane au fost vaccinate gratuit împotriva gripei de sezon, anunta Ministerului Sanatatii. Procesul de vaccinare antigripala va continua cel putin pâna la sfârsitul lunii martie, la nivelul directiilor de sanatate publica existând înca 141.000 de doze de vaccin gripal, din cele 1.300.000 de doze achizitionate de Ministerul Sanatatii pentru sezonul 2010-2011 si cele cumparate de catre directiile de sanatate publica la nivel local. Dintre persoanele vaccinate pâna în prezent, aproximativ 600.000 sunt persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, restul fiind cele cu boli cronice, în special boli respiratorii si cardiovasculare, boli metabolice, copii si batrâni institutionalizati, personal medical, conform strategiei MS si recomandarilor OMS si ECDC.

Campania de vaccinare a Ministerului Sanatatii se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie si în unitati sanitare cu paturi. Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei ca vaccinarea este cea mai sigura si eficienta metoda de prevenire a îmbolnavirilor prin gripa si recomanda tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnavire sa solicite vaccinul gratuit. Daca exista judete care au epuizat stocurile, pot fi transferate doze de vaccin din judetele care înca mai detin aceste produse. De asemenea, MS atrage atentia populatiei cu privire la necesitatea unui comportament adecvat de evitare a îmbolnavirilor si recomanda spalarea cu apa si sapun a mâinilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse, evitarea zonelor aglomerate si respectarea unui regim de viata sanatos.

Se recomanda evitarea riscului aparitiei de focare în colectivitati prin efectuarea triajului de catre cadrele didactice în clasa si trimiterea la medic sau izolarea la domiciliu a oricarui elev care prezinta febra sau semn de boala respiratorie acuta.


 

Autor AGERPRES 03 Martie 2011, 21:01 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate