Pateul de post, "bogat" în E-uri - 39.13 % dintre produse au minim 10 E-uri

De Redactia 12 Martie 2018, 11:50 Sanatate

pate de postInfocons a realizat un studiu pe etichetele produselor tip pate vegetal ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 23 de produse, de la următorii distribuitori/producători: SC Scandia Food SRL (Bucegi), Glina SA (Mandy), Orkla Foods România (Ardealul), Carrefour România SA, Auchan România SA, Metro Cash&Carry România SRL (Aro), SC Mega Image SRL (365).  Rezultatele acestui studiu au fost, după cum urmează:

Din punct de vedere al aditivilor alimentari :
- produsele au prezentat între 3 și 12 aditivi;
- 95.65% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);
- 91.30% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);
- 69.56% dintre produsele studiate au avut în componență ascorbat de sodiu (E301).

E-uri
 Nr. de produse in care acestea sunt prezente
E407
 22 (95.65%)
E621
 21 (91.30%)
E301
 16 (69.56%)
E150
 14 (60.86%)
E330
 13 (56.52%)
E481
 11 (47.82%)
E452
 11 (47.82%)
E415
 11 (47.82%)
E472
 10 (43.47%)
E451
 10 (43.47%)
E120
 10 (43.47%)
E645
 8 (34.78%)
E508
 5 (21.73%)
E412
 5 (21.73%)
E316
 4 (17.39%)
E466
 3 (13.04%)
E516
 3 (13.04%)
E472a
 2 (8.69%)
 
-39.13% dintre produsele studiate au în componență 10 sau mai mulți aditivi alimentari.

E-uri


Toate produsele studiate au avut informațiile nutriționale înscrise pe etichetă (cu excepția fibrelor). Aceste informații relevă următoarele:

91.30% dintre produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteine se situează între 2-7g pentru produsele studiate.
Valorile energetice sunt situate între 167 kcal și 286 kcal/100g.
Remarcăm faptul că produsele cele mai bogate în glucide sunt și cele mai sărace în fibre. De asemenea, unele produse prezintă și cantități de zaharuri de până la 1,60g. Cantitatea de glucide se situează între 3,3-8g.
Cantitatea de grăsimi variază între 13,6g și 28,9g.
Cantitatea de acizi grași saturați este cuprinsă între 0g și 3,7g. Numai două produse nu prezintă acizi grași în componența lor(Auchan pastă vegetală 200g, Auchan pastă vegetală cu ciuperci 200g).
95.65% dintre produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0,51 și 1,89 g.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

sare in pate post


Știați că...

-  consumul excesiv de sare poate duce la apariția unor probleme ale sistemului circulator? În România, aproximativ 910.000 de persoane suferă anual de boli ale sistemului circulator.

- doar 39.13% dintre produse au avut inscripționată pe etichetă cantitatea de fibre, care a variat între 0,4g și 1,4g.


Produsele care au făcut obiectul acestui studiu se găsesc ca formă de prezentare în conservă, cu un gramaj variind între 100 și 200g.
InfoCons (www.infocons.ro) - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drasociațieepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

comunicat Infocons

 

Autor Redactia 12 Martie 2018, 11:50 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii