O noua Directiva Europeana interzice zaharul in sucurile de fructe

De AGERPRES 10 Martie 2012, 17:51 Sanatate
În viitor, sucurile de fructe nu vor mai contine, prin definitie, îndulcitori. Nectarurile, facute din piure de fructe la care se adauga apa, pot contine îndulcitori, dar nu mai pot avea etichete de tipul "fara adaos de zahar", pentru a pune capat potentialelor confuzii.

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat,în cadrul unei reuniuni a ministrilor mediului la Bruxelles,o directiva care interzice adaugarea de îndulcitori în sucurile de fructe, în rândul carora a fost inclus si sucul de rosii.

Noua directiva ar urma sa intre în vigoare cel mai târziu la începutul lunii iunie, odata cu publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea apoi 18 luni la dispozitie pentru a transpune directiva în legislatia nationala.

Pentru a permite industriei alimentare sa-i informeze corespunzator pe consumatori atât în perioada de tranzitie, cât si pe parcursul celor 18 luni suplimentare, directiva le permite operatorilor din industria alimentara sa scrie pe etichete ca, de la o anumita data, niciun suc de fructe nu va mai contine adaos de zahar, pentru informarea consumatorilor.

Directiva adauga si rosiile pe lista fructelor folosite pentru producerea de sucuri. Asta înseamna ca sucurile de rosii vor fi supuse acelorasi reguli ca cele pentru sucurile de fructe, si nu doar legislatiei alimentare generale a UE, asa cum se întâmpla în prezent.

Noile reguli confirma legislatia actuala conform careia fiecare fruct din care e facut sucul trebuie indicat în denumirea produsului. Totusi, daca sucul este produs din trei sau mai multe fructe, indicatia poate fi înlocuita cu formularea 'amestec de fructe'.

Noile reguli se vor aplica tuturor sucurilor de fructe comercializate în UE, indiferent de originea lor. Acest lucru garanteaza un tratament egal între sucurile de fructe produse în interiorul UE si cele importate de tari extracomunitare.

Textul adoptat vizeaza alinierea directivei UE privind sucurile de fructe la standardele alimentare internationale ale Codex Alimentarius. Comisia Codex Alimentarius a fost creata în 1963 de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (OAA) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru a dezvolta standarde alimentare, linii directoare si texte asociate precum coduri de practica.

Scopurile principale sunt protejarea sanatatii consumatorilor, garantarea practicilor de comert corect în comertul alimentar si promovarea coordonarii activitatilor organizatiilor guvernamentale si non-guvernamentale internationale.

Noile reguli privind etichetarea sucurilor de fructe fusesera aprobate de Parlamentul European la 14 decembrie anul trecut.

 

Autor AGERPRES 10 Martie 2012, 17:51 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate