DSVSA Braila atentioneaza asupra necesitatii examenului trichineloscopic al carnii

De Redactia 09 Decembrie 2014, 18:59 Sanatate

Luna decembrie este perioada în care Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranla Alimentelor Braila îsi intensifica controalele oficiale care au ca scop apararea sanatatii publice si siguranta alimentara a populatiei. Vor fi verificate târgul de animale vii, toate unitatile de producere, procesare, depozitare si comercializare a carnii, dar si unitatile de alimentatie publica unde se vor organiza mese festive de sarbatori.

ln aceasta perioada, controalele vor fi desfasurate atât în unitatile de depozitare si comercializare a produselor alimentare, dar si în fermele de crestere a animalelor, urmarindu-se respectarea stricta a regulilor de sanatate si igiena pentru consumatorul final, astfel încât riscurile de îmbolnavire prin consumul de produse alimentare necontrolate sanitar veterinar sa fie înaturat în totalitate.

Un astfel de risc îl reprezinta consumul de carne de porc neexaminata sanitar veterinar si neatestata prin examen trichineloscopic de catre medicul veterinar, singurul în masura sa garanteze salubritatea carnii si implicit sanatatea consumatorului.

Trichineloza este o boala raspândita în întreaga lume fiind determinata de parazitul 'Trichinella spiralis”, care ajunge în organism în urma consumului de carne infestata. Omul se infesteaza prin consum de carne de porc, în principal, dar si de cal, nutrie sau vânat (mistret, urs) ce contine larve vii sau chisturi viabile.

Factorii favorizanti ai îmbolnavirii la om sunt reprezentati de consumul carnii de porc sau vânat neexaminat trichineloscopic.

Recomandam achizitionarea de catre populatie a carnii numai din unitati si centre comerciale specializate si autorizate sanitar veterinar si evitarea procurarii de carne de porc provenita din taieri clandestine de animale.

In vederea prevenirii îmbolnivirii recomandam populatiei:
- sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodaria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autoritatilor sanitar veterinare si si respecte recomandarile acestora;
- sa achizitioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar.

Examenul trichineloscopic pentru porcii sacrificati în gospodariile populatiei se efectueaza în urmatoarele locatii:
- CSVSA Braila, Str. 1 Decembrie 1918 - la sediul CSVSA Briila, vis-a-vis de Piata Halelor si la Statiunea de control alimente din incinta Pietei Halelor, programul de lucru fiind de la ora 8,00 la ora 19,00 în zilele lucratoare si de la ora 8,00 la ora 17,00 in zilele de duminica, începând cu data de 10.12.2014
- Sediul fiecarei CSVC din fiecare comuna a judetului Braila.

Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, cetatenii vor prezenta maxim 40 grame din muschii pilieri diafragmatici sau maseteri sau intercostali.
Pentru aceasta activitate se percep tarife, acestea reprezentând contravaloarea manoperei analizei de 9 lei fara TVA pentru fiecare porc domestic si 18 lei fara TVA pentru porcii mistreti.

Directia Sanitara Veterinara si pentru siguranta alimentelor Braila

 

Autor Redactia 09 Decembrie 2014, 18:59 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii