Dermatoza nodulară virotică (Lumpy Skin Disease)

De Redactia 10 Mai 2016, 18:09 Sanatate

Începând cu data de 14 aprilie 2016, în Bulgaria au fost confirmate cazuri de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor (Lumpy Skin Disease), boală pentru care România a fost indemnă până în prezent, dar la care ţara noastră este expusă cu risc imediat, foarte crescut, având în vedere modul de evoluţie al bolii în ţara vecină.
       
Boala afectează bovinele (bovine şi bubaline) de toate vârstele şi produce pierderi economice deosebit de ridicate, atât cu activităţile de combatere care sunt deosebit de costisitoare, cât şi prin faptul că atrage după sine restricţii severe asupra circulaţiei speciilor afectate atât pentru comerţul intracomunitar, cât şi pentru exportul de bovine.
       
Dermatoza nodulară virotică este o boală virală specifică bovinelor şi bubalinelor, cu un impact important asupra efectivelor de bovine, caracterizată prin evoluţie rapidă şi pierderi severe.
        
Boala poate fi introdusă  prin vehicularea agentului etiologic de către vânt, odată cu transporturile de animale, prin introducerile ilegale de animale infectate, prin personalul care a lucrat în ferme infectate ,prin furaje contaminate etc.  În mod obişnuit, virusul este transmis în mod mecanic, prin vectori hematofagi (ţânţari, muşte şi căpuşe), dar poate fi transmis şi prin contactul direct cu animalele infectate prin leziuni ale pielii, salivă, scurgeri nazale, lapte sau material seminal. Perioada de incubaţie a virusului este de 4-5 zile.
         
Semnele clinice se exprimă prin febră şi prin dermatită nodulară generalizată, nodulii putând fi observaţi pe corp, inclusiv bot, nări, cap, gât, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coadă, pleoape şi la nivelul mucoaselor nazală şi bucală.Animalele afectate pot exprima şchiopături, precum şi edeme severe ale pielii şi subcutanate şi ale zonelor declive şi ale picioarelor. Boala mai poate determina mastite şi leziuni permanente ale sfârcurilor glandelor mamare, precum şi avort, infecții intrauterine, sterilitate temporară sau permanentă atât la tauri cât şi la vaci . Uneori, animalele afectate pot muri.
    
In cazul aparitiei bolii se vor aplica restricii de circulatie a animalelor vii, a produselor provenite de la acestea (inclusiv comert intracomunitar si export in tari terte), a posibilelor materiale contaminate, recapatarea statusului liber de boala facandu-se dupa 3 ani de la ultima confirmare a virusului intr-un teritoriu.
       
Măsurile pe care trebuie să le respecte fermierii
În vederea evitării introducerii bolii dermatoza nodulară virală a rumegătoarelor  în exploataţii şi a creşterii măsurilor de biosecuritate, fermierii trebuie să evite:

- Mişcarea neavizată a animalelor între ferme şi, în special, introducerea de animale noi  cu status epidemiologic necunoscut;
- Contactul direct sau apropierea de animalele fermierilor din vecinătate;
- Schimburile de autovehicule, maşini, echipament, furaje şi aşternut între ferme;
- Mişcarea necontrolată a muncitorilor între ferme sau în zone ale fermei, în care nu trebuie să aibă acces;
 - Vizitatorii în ferme sau vehicule străine – oameni, animale de companie, echipamente şi vehicule;
- Contaminarea prin intermediul animalelor din mediul salbatic, păsarile sălbatice şi vermina (insecte, rozatoare etc);
- Consumarea, de către animalele scoase la păşunat, a apei din râuri şi bălţi;
- Scoaterea la păşunat a animalelor împreună cu animale din exploataţii necunoscute;
-Târgurile de animale neavizate de autorităţile veterinare.

ANSVSA a elaborat şi făcut cunoscut, la adresa de web: http://www.ansvsa.ro/?pag=843 un Plan de Contingenţă şi un Manual Operaţional pentru dermatoza nodulară virală a bovinelor (Lumpy Skin Disease).

ANSVSA desfăşoară, în continuare, activităţii destinate pregătirii acţiunilor de intervenţie pentru controlul ţării, în cazul în care boala va trece graniţele Bulgariei.

Orice suspiciune de boala va fi comunicata de urgenta la DSVSA Braila la tel. 0239610689, 0239610691

DIRECTOR EXECUTIV,
DR. PANŢÎRU MARIAN
MEDIC PRIMAR VETERINAR

 

Autor Redactia 10 Mai 2016, 18:09 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii