Cardul de sănătate în dezbatere

De AGERPRES 31 Ianuarie 2011, 21:17 Sanatate
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au venit "nepregătiţi, doar să bifeze" o nouă dezbatere publică pe tema cardului de sănătate, este concluzia medicilor de familie şi a reprezentanţilor organizaţiilor care au participat, luni, la dezbaterea publică pe tema cardului de sănătate.

Preşedinta Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu, a declarat că ''ceea ce se face este un experiment pe seama medicilor de familie şi a pacienţilor''. Potrivit normelor, medicii de familie ar trebui să susţină financiar introducerea sistemului şi a datelor pentru pacienţi, a spus dr. Rodica Tănăsescu.

Dr. Doina Mihăilă, preşedinta Patronatelor Medicilor de Familie, a arătat că medicii de familie, ca furnizori de servicii medicale, trebuie să suporte costurile pentru introducerea cardului şi introducerea datelor, ceea ce, în opinia sa, nu este normal, fiind de părere că acest lucru ar trebui făcut de CNAS.

''CNAS este cea care cunoaşte toate informaţiile medicale ale pacientului'', a afirmat dr. Mihăilă.

În plus, ea a subliniat că este prevăzută obligativitatea introducerii RH-ului şi a grupei sanguine pentru care pacienţii trebuie să plătească, acestea nefiind gratuite.

Reprezentanţii organizaţiilor participante au făcut referire la faptul că nu trebuie impus cardul de sănătate şi că ar trebui să se ţină seama de opţiunea fiecăruia, de credinţa sa, de drepturile omului. Ei au adus în discuţie şi dezbaterea din 18 noiembrie 2010, când li s-a promis că se vor analiza alternative la cardul de sănătate, lucru care nu s-a întâmplat.

Participanţii la dezbatere au declarat că nu sunt de acord nici cu reţeta şi fişa electronică, afirmând că introducerea cardului, aşa cum s-a dovedit în alte ţări, nu a eliminat fraudele din sistem. În opinia reprezentanţilor organizaţiilor participante, ''banii care se cheltuiesc cu acest card ar trebui mai bine dirijaţi pentru medicamente''. Ei au propus ca acest proiect să nu fie adoptat prin Hotărâre de Guvern, ci prin dezbatere în Parlament.

Directorul departamentului informatic de la CNAS, Marius Stupu, a spus că introducerea acestui card este necesară pentru a evita fraudele din sistem, şi a asigura servicii medicale rapide. El a admis, însă, că niciun sistem informatic nu poate garanta o securizare perfectă.

Secretarul general adjunct al Ministerului Sănătăţii, dr. Adela Neagoe, a susţinut că nu trebuie să se teamă nimeni de acest card, ''a cărui menire este introducerea disciplinei în sistem, fiind mai sigur decât hârtiile completate până acum''. Ea a mai spus că pe card nu sunt trecute toate datele pacientului, ci numai câteva.

În final, reprezentanţii CNAS şi cei ai MS au declarat că vor căuta soluţii alternative la introducerea cardului cu cip.


 

Autor AGERPRES 31 Ianuarie 2011, 21:17 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate