Anul 2011 a adus noi reglementari legislative pentru sistemul de sanatate

De AGERPRES 02 Ianuarie 2012, 15:13 Sanatate
Anul 2011 a însemnat pentru sistemul de sanatate noi schimbari legislative, dar si schimbari la nivelul conducerii Ministerului Sanatatii. Cele mai importante schimbari legislative au vizat taxa clawback, modul de desfasurare al examenului de Rezidentiat, noi programe de sanatate, reorganizarea unitatilor sanitare.

În ultima luna a anului a fost lansat în dezbatere publica proiectul noii legi a sanatatii, care aduce schimbari majore în gestionarea banilor din sistem, în sectorul spitalicesc si în clasificarea personalului în unitatile medicale.

Legea nu va intra în vigoare la 1 ianuarie, pentru ca are termene si conditii de implementare care se întind pe tot parcursul anului viitor.

Taxa clawback a creat multe discutii între autoritati si reprezentantii marilor companii si dupa mai multe dezbateri a fost adoptata, cu unele modificari, rezultatele aplicarii ei pentru companii se vor vedea la începutul anului viitor.

Problemele de personal cu care se confrunta sistemul de sanatate a determinat autoritatile sa dea posibilitatea medicilor tineri care nu au promovat Rezidentiatul sa se poata angaja într-o unitate sanitara. Absolventii facultatilor de medicina, începând cu promotia 2005, vor primi competente de practica limitate, chiar daca nu au promovat concursul de Rezidentiat.

În ceea ce priveste concursul de Rezidentiat, acesta s-a desfasurat din 2011 descentralizat, în centrele universitare.

Fostul ministru al sanatatii Cseke Attila anunta, la începutul anului 2011, ca prioritatile cele mai importante, introducerea cardului national de sanatate, reorganizarea sistemului spitalicesc si investitiile în domeniile oncologic, anestezie, terapie intensiva.

În 2011, prin Programul national de paturi pentru perioada 2011 - 2013, adoptat de Executiv, numarul de paturi finantate de CNAS în anul 2011 a fost de 129.524, iar în anul 2010 erau 134.760 de paturi finantate de Casa.

Potrivit noilor reglementari, ponderea de paturi finantate de stat va fi de 6,02 la mia de locuitori, Guvernul intentionând sa ajunga la media europeana de 5,61 de paturi la 1.000 de locuitori.

În anul 2012, numarul maxim de paturi finantate de stat propus este de 125.639, iar în 2013 - de 123.127.

Spitalele au fost clasificate, începând cu luna mai a acestui an, în cinci categorii de competenta.

Spitalele de categoria V au un nivel de competenta limitat, sunt cele care asigura, dupa caz, servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singura specialitate sau servicii paleative.

Spitalele de categoria IV, cu un nivel de competenta bazal, deservesc populatia pe o raza administrativ-teritoriala limitata, pentru afectiuni cu grad mic de complexitate.

Spitalele de categoria III, cu un nivel de competenta mediu, deservesc populatia judetului din aria administrativ-teritoriala unde îsi are sediul si, doar prin exceptie, din judetele limitrofe, pentru afectiuni cu grad mediu de complexitate.

Spitalele de categoria II (cu subcategoria II M pentru unitatile monoprofil), cu nivel de competenta înalt, deservesc populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si din judetele limitrofe, au un nivel înalt de dotare si încadrare cu resurse umane si asigura furnizarea serviciilor medicale cu un grad mare de complexitate.

Spitalele de categoria I (cu subcategoria I M pentru unitatile monoprofil) au un nivel de competenta foarte înalt, asigura asistenta medicala la nivel regional, deservind populatia judetului din aria sa administrativ-teritoriala, precum si alte judete, au cel mai înalt nivel de dotare si încadrare cu resurse umane si asigura furnizarea serviciilor medicale cu un grad de complexitate foarte înalt.

Pentru pastrarea functionalitatii sistemului national de urgenta, s-a pastrat în continuare clasificarea spitalelor de urgenta prevazuta prin Ordinul ministrului Sanatatii nr. 1764/2006.

Noul ministru al sanatatii Ladislau Rittli, numit dupa ce Cseke Attila a demisionat, a declarat, la venirea sa, ca are în vedere sa continue reformele începute de predecesorul sau.

El a punctat ca se vor introduce medicamentele generice în programele nationale si pachetul de baza va trebui adus la un nivel real, pentru a evidentia clar ce se poate sustine de sistem. De asemenea, ministrul a spus ca trebuie sa se schimbe centrarea asistentei medicale de pe spital si sa se orienteze catre medicina primara.

Mari schimbari vor fi introduse în sistemul de sanatate din 2012 dupa ce noua lege a sanatatii va fi dezbatuta si dupa ce vor aparea normele de aplicare la introducerea co-platii pentru asigurati.

 

Autor AGERPRES 02 Ianuarie 2012, 15:13 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii