Controale ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală – aprilie 2020

De Comunicat 07 Mai 2020, 20:59 Sanatate

În cursul lunii aprilie 2020, DirecÅ£iile judeÅ£ene sanitare veterinare ÅŸi pentru siguranÅ£a alimentelor precum ÅŸi a municipiului BucureÅŸti au efectuat 2.212 controale în unităţile din industria agroalimentară care desfășoară activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii ÅŸi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare ÅŸi alcoolice precum ÅŸi unităţi de depozitare – alimentare, seminÅ£e, legume fructe.

Controalele au fost efectuate la nivel naÈ›ional È™i au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiÅ£iilor de înregistrare, autorizare È™i funcÈ›ionare a unităților, a modului de întreÈ›inere È™i igienizare a spaÅ£iilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiÈ›iilor de prelucrare È™i de depozitare a materiilor prime ÅŸi a produselor finite, a cerinÈ›elor de trasabilitate È™i a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenÅ£a documentelor ÅŸi a informaÅ£iilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Ca urmare a neregulilor constatate È™i încălcării prevederilor legislaÈ›iei în domeniul siguranÈ›ei alimentelor au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficienÈ›elor constatate È™i s-au aplicat 24 de sancÈ›iuni contravenÈ›ionale în valoare totală de 104.800 de lei.

În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi, dintre care menÈ›ionăm:

–  neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă È™i fabricaÈ›ie cum ar fi: neîntreÈ›inerea igienică a spaÈ›iilor de depozitare, întreÈ›inerea necorespunzătoare a spaÈ›iilor È™i/sau tehnologice de producÈ›ie – zone cu mucegai, iluminare neprotejată, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanÈ›e destinate operaÈ›iunilor de dezinfecÈ›ie, neefectuarea operaÈ›iunilor de DDD în condiÈ›iile legislaÈ›iei specifice domeniului alimentar;

– neconformităţi privind monitorizarea È™i implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;

– neconformităţi legate de asigurarea trasabilității È™i conformității produselor alimentare (etichetare, buletine analiză cu rezultate nesatisfăcătoare);

–  neconformităţi privind întreÈ›inerea È™i igiena echipamentului de protecÈ›ie sanitară a personalului muncitor È™i/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia;

– alte tipuri de neconformități (desfășurarea de activități neînregistrate sanitar-vetrinar È™i pentru siguranÈ›a alimentelor, neanunÅ£area începerii activităţii de către operatorii alimentari).

În timpul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor ÅŸi instrucÈ›iunilor din Programul de supraveghere ÅŸi control pentru anul 2020, urmărindu-se prezenÅ£a ÅŸi încadrarea calității produselor alimentare în limitele maxime admise privind prezenÈ›a de reziduuri de pesticide, contaminanÅ£i ÅŸi alte substanÅ£ele interzise în alimente. De asemenea, s-au prelevat probe în vederea verificării respectării criteriilor microbiologice în alimente È™i de pe suprafeÈ›e/ustensile de lucru din unitățile de industrie alimentară.

Servicicul Comunicare și Logistică Documentară

 

Autor Comunicat 07 Mai 2020, 20:59 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii