Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge cere Ministrului Sănătăţii reformarea sistemului național de transfuzii

De Redactia 28 Iulie 2016, 15:02 Sanatate

Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge face un apel public către Ministrul Sănătăţii, domnul Vlad Voiculescu, de a începe procesul de reformare a întreg sistemului naţional de transfuzii. În zilele noastre, centrele de transfuzie de la nivelul ţării pot acoperi doar maximum 70% din cazurile ce necesită transfuzie de sânge. Cauzele sunt multiple, dar credem cu tărie că ridicarea subiectului pe agenda publică şi prioritizarea problemei pentru găsirea de soluţii la nivelul Guvernului poate creşte procentul şi salva mai multe vieţi.

La aproape 9 luni de la tragedia din Clubul Colectiv, prea puține lucruri s-au schimbat în sistemul național transfuzional din România. Spitalele și centrele de transfuzie apelează des la comunitate pentru atragerea potenţialilor donatori, pentru că stocurile de sânge sunt mereu goale. Personalul implicat este prea puțin pentru a putea face față unei astfel de sarcini, iar centrele de transfuzie sunt puține si slab dotate, aflându-se sub standardele unei astfel de misiuni.

Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS), de 15 ani alături de donatorii de sânge și de cei care îl așteaptă pentru o nouă șansă la viață, cere Ministrului Sănătăţii următoarele:

-Deblocarea posturilor din centrele de transfuzie. Voluntarii nu pot suplini munca pe care doar personalul calificat o poate face, mai ales în momentele critice. Lipsa de personal face, printre altele, ca donatorii să fie primiți doar în cursul dimineții în centrele de donare. Reamintim că până în 2008 se putea dona şi în zilele de sâmbătă.

-Modernizarea centrelor de transfuzie, sprijinirea colectelor mobile și deschiderea de noi centre acolo unde s-a dovedit că cele existente nu fac față. Centrul de Transfuzie București are adesea donatori mai mulți decât pot fi preluați, aceștia așteptând ore întregi pe culoarele centrului.

-Finanțarea corespunzătoare a unei campanii de educare şi motivare a membrilor comunităţii, cu privire la necesitatea însuşirii actului donării de sânge ca act civic. Scopul final al acestei campanii este de implicare şi fidelizare a oamenilor pentru a reveni cu regularitate la centrele de transfuzie. Datele existente arată că numărul de unităţi donate la mia de locuitori în România este de 21,5. Prin comparaţie, multe dintre ţările europene au un indice de peste 60 de unităţi la mia de locuitori.

Alături de apelul lansat către Ministerul Sănătății, FDBS roagă cetățenii și presa să sprijine aceste cerințe.

Puteți semna și distribui petiția:  http://campaniamea.de-clic.ro/p/donare-sange

 

 

 

 

Autor Redactia 28 Iulie 2016, 15:02 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii