DSVSA Braila: Actiuni de inspectie si control desfasurate în perioada 8 decembrie 2014-7 ianuarie 2015

De Redactia 09 Ianuarie 2015, 14:16 Sanatate

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Braila a desfasurat o serie de verificari sub aspectul respectarii normelor sanitare veterinare cu privire la sacrificarea animalelor, procesarea,conditiile de transport, depozitarea si comercializarea  produselor de origine animala si non-animala.
 
Actiunile s-au desfasurat in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, perioada în care in mod traditional se inregistreaza o crestere semnificativa a consumului de produse alimentare, fapt care a impune intensificarea controalelor acestor activitati comerciale care pot genera riscuri majore asupra sanatatii publice.

In perioada 08.12.2014-07.01.2015, în Municipiul si judetul Braila, au fost efectuate un numar de 148 controale, structurate astfel:
- 7 în unitati de sacrificare                        - 5 în magazine desfacere peste
- 8 în depozite de produse alimentare        - 7 în magazine desfacere carne
- 13 în super si hipermatket-uri                 - 3 în magazine produse lactate
- 4 în piete agroalimentare                        - 1 în centru prelucrare lapte
- 4 în targuri animale vii                           - 1 în unitate procesare lapte mat. prima
- 43 în unitati alimentatie publica                - 1 in unitate produse lactate
- 6 în laboratoare cofetarie –patiserie
- 12 în magazine alimentare
- 28 în macelarii
- 7 în carmangerii
- 1 în depozit frigorific
         
In urma acestor controale, inspectorii DSVSA Braila, au aplicat 14 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 18.900 lei, dupa cum urmeaza:

- 4 sanctiuni in valoare de 6400 lei pentru abateri de la normele sanitare veterinare cu privire la identificarea animalelor
- 2 sanctiuni in valoare e 4000 lei pentru vanzare de animale fara documente conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare
- 1 sanctiune  in valoare de 100 lei pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare de scarificare cu asomare
- 7 sanctiuni in valoare de 8400 lei pentru deficiente de igiena a spatiilor tehnologice in  macelarii,  depozite legume-fructe,  magazine alimentare si  fabrica de paine.

Totodata au fost retrase si confiscate o cantitate de 50 kg. cârnati proaspeti si 5 kg. carne de pasare care prezentau modificari organoleptice.

In ceea ce priveste controlul carnii de porc,  la porcii sacrificati din gospodariile populatiei pentru consum familial, se constata o crestere a solicitarilor pentru decelarea Trichinella.spp., efect al campaniilor pentru informarea publicului asupra riscului consumului de carne neexaminata si procurata din unitati neautorizate sau din comert stradal.

Astfel, în luna Decembrie 2014, în unitatile autorizate au fost sacrificati un numar de 24.559 capete porci iar din gospodariile populatiei, în decursul trimestrului IV 2014, s-au examinat pentru decelarea trichinei, un numar de 2314 probe, din care 4 probe au fost pozitive. Carcasele porcilor depistati pozitiv cu trichineloza au fost confiscate si incinerate.

In trim IV al anului  2013, în unitati autorizate sanitar veterinar s-au sacrificat un umar de 65152 de porci iar în aceeasi perioada a anului 2014, s-au sacrificat 66021 capete de porci, constatându-se o crestere a consumului de carne cu 6,2%.

In ceea ce priveste numarul examenelor pentru trichineloza, la porcii sacrificati în gospodarii pentru consum familial, în anul 2013 s-au examinat de catre CSVSA Braila si CSV cu activitate concesionata, un numar de 1797 probe, iar în anul 2014 un numar de 2314 probe, rezultând o crestere de 22.35%.

 

Autor Redactia 09 Ianuarie 2015, 14:16 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii