DSVSA Braila: Masuri întreprinse în perioada premergatoare sarbatorilor de iarna

De Redactia 18 Decembrie 2014, 20:33 Sanatate

porc sacrificatIncepand cu data de 08.12.2014 si pana in data de 30.12.2014, la nivelul DSVSA Braila, prin decizie a Directorului executiv, au fost constituite echipe formate din medici veterinari oficiali si un program de inspectii si controale ce au ca obiectiv respectarea legislaţiei sanitare veterinare referitoare la comercializarea produselor de origine animala si non-animala, transportul si depozitarea acestora precum si transportul animalelor vii.

Prin programul de inspectii stabilit, se verifica pietele agroalimentare, depozitele, hipermarketurile, unitati de alimentatie publica ce vor organiza mese festive urmarindu-se urmatoarele:
- respectarea conditiilor sanitare veterinare de functionare a unitatilor care comercializeaza produse de origine animala, care au fost autorizate, inregistrate sanitar veterinar, precum si a mijloacelor de transport al produselor de origine animala;
- respectarea conditiilor de depozitare a produselor de origine animala;
- provenienta alimentelor de origine animala si modul in care sunt detinute produse de origine animala, a modului in care sunt manipulate si expuse la vânzare;
- respectarea latului frigorific prin controale privind detinerea de vitrine frigorifice care sa mentina o temperatura corespunzatoare si care sa evite contaminarea produselor;
- respectarea cerintelor referitoare la marcarea carnii si identificatrea a produselor de origine animala, in special prezenta marcii de sanatate  pe carcasele, semicarcasele si sferturile de caracase provenite de la porcine si existenta, dupa caz, a certificatului de sanatate pentru carne;
- respectarea cerintelor referitoare la marcarea produselor de origine animala;
- respectarea cerintelor referitoare la etichetarea produselor de origine animala;
- respectarea conditiilor de functionare a unitatilor inregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentatiei publice,  unde se vor organiza mese festive.

In urma controalelor efectuate pâna in prezent, au fost aplicate un numar de 7 sanctiuni contraventionale, cu o valoare totala de 6500 lei, pentru abateri de la normele sanitare veterinare cu privire la comercializarea produselor de origine animala si non-animala in spatii neautorizate, depozitare in conditii improprii si sacrificare de animale fara asomare.

Totodata, o atentie deosebita se va acorda asupra modului in care sunt respectate conditiile sanitare veterinare in târgurile organizate pentru vânzarea animalelor vii precum si cele organizate periodic de autoritatile locale in vederea comercializarii produselor alimentare de origine animala traditionale.

Având in vedere specificul perioadei, când in mod traditional au loc sacrificari de porci in gospodariile populatiei, pentru consum propriu, in vederea protejarii consumatorilor de infestare cu Trichinella spp., pentru porcii sacrificati se efectueaza examen trichineloscopic de catre medicii oficiali la sediul CSVSA Braila – Piata Halelor  iar in judet, la nivelul fiecarei comune, de catre medicul de libera practica.
    
De la inceputul campaniei pana in prezent, au fost examinate un numar de 643 probe pentru depistarea trichinelozei, din care 4 probe au fost pozitive si anume 3 probe din loc. Lunca si una proba pozitiva din loc. Corbu Nou. Probele pozitive provin de la porcii sacrificati in gospodarie pentru consum propriu.
 
O situatie deosebita o constituie cazul din loc. Corbu Nou, unde proprietarul a sacrificat doi porci in data de 13.12.2014, dar s-a prezentat pentru examen trichineloscopic in data de 17.12.2014, examen in urma caruia s-a diagnosticat trichineloza la unul dintre cei doi porci sacrificati. Urmare a rezultatului de laborator, o echipa de medici oficiali s-a deplasat de urgenta la domiciliul proprietarului, in vederea instituirii masurii de confiscare a carcasei de porc infestata, dar la domiciliu nu s-a regasit decat o cantitate de 11,5 kg.de carne ce a fost confiscata si incinerata, restul carnii fiind impartita rudelor inca din data de 13.12.2014 dupa sacrificare. S-a procedat la intocmirea unei liste cu persoanele beneficiare de carne, pe baza declaratiei pe proprie raspundere a proprietarului, a fost contactat medicul de familie din localitate si informat asupra situatiei si totodata s-a informat  Directia de Sanatate Publica Braila pentru luarea in evidenta a persoanelor, efectuarea anchetei epidemiologice si luarea tuturor masurilor cu membrii familiilor care au primit si consumat carne infestata.

DSVSA Braila

 

Autor Redactia 18 Decembrie 2014, 20:33 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii