ANSVSA: Rezultatele verificărilor privind reziduurile de pesticide din fructele şi legumele provenite din import perioada 26 august – 01 septembrie 2016

De Redactia 09 Septembrie 2016, 13:51 Sanatate

legume si fructeÎn acest interval, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au controlat 81 de transporturi de produse de origine nonanimală, importate din următoarele ţări terţe: Turcia, Argentina, Egipt, Ucraina, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Africa de Sud care au însumat o cantitate de 1859.82 tone.

Dintre acestea, 17 transporturi au fost verificate în punctele finale de import (depozite autorizate) şi 64 de transporturi în Posturile de Inspecţie la Frontieră: Constanţa Nord,  Constanţa Sud, Sculeni, Galaţi, Albiţa, Moraviţa.

Din fructele şi legumele verificate: ardei gras, roşii, fasole, pere, lămâi, struguri, portocale, prune, smochine, rodii, piersici, mere au fost prelevate probe în vederea analizării în laborator pentru determinarea prezenţei şi a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide.

Au fost prelevate şi analizate în perioada menţionată 14 de probe, nu au fost înregistrate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide.

Probele analizate au avut rezultate conforme, cu excepţia a 2 probe de rodii provenite din Turcia, la care a fost depăşită limita maximă admisă pentru pesticidul acetamiprid, dar conform formulei EFSA nu sunt depăşite ArfD şi ADI (doza acută de referinţă şi aportul alimentar zilnic).

Cantitatea  de rodii la care a fost constată depăşirea limitei maxime admise  pentru pesticidul acetamiprid este de 29.074 de kg, din care a fost regăsită în depozit o cantitate de 1.155 de kg, care a fost sechestrată şi trimisă spre distrugere.

Acţiunea de retragere de pe piaţă a lotului respectiv de rodii este în curs de desfăşurare.  

Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi municipiului Bucureşti au iniţiat toate măsurile legale ce se impun în vederea protejării sănătăţii publice.

Serviciul Comunicare

 

Autor Redactia 09 Septembrie 2016, 13:51 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii