ANSVSA: Atenție la pericolul reprezentat de Trichinella!

De Redactia 20 Decembrie 2016, 12:39 Sanatate

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor reia apelul către cetăţeni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținută de la animalul crescut şi sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreţi.

În perioada 1 – 13 decembrie, în urma analizelor efectuate de către centrele județene au fost depistate 14 focare de trichineloză în judeţele: Bacău, Cluj, Galaţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vrancea.

Parazitul a fost descoperit în carnea provenită de la 9 porci domestici şi 6 porci mistreţi.

Ca urmare a consumului de carne de porc netestată, 28 de persoane au fost trimise către spitale, manifestând simptomele infestării cu parazitul Trichinella spp.

Carnea infestată a fost pusă sub sechestru şi dirijată către unităţile autorizate sanitar veterinar pentru neutralizarea deşeurilor.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii.Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

ANSVSA vă recomandă să  cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii, sanitari veterinari, garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor .  

Serviciul Comunicare

 

Autor Redactia 20 Decembrie 2016, 12:39 Sanatate
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii