Ziua Culturii Nationale sarbatorita si în Republica Moldova

De Redactia 13 Ianuarie 2014, 10:12 Romania
Pentru a marca Ziua Culturii Nationale Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chisinau organizeaza o serie de evenimente în mai multe localitati din Republica Moldova. Ziua Culturii Nationale va fi marcata la Chisinau pe data de 15 ianuarie 2014 cu începere de la ora 10.00 cu o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu situat pe Aleea Clasicilor din parcul Gradina Publica urmata de un recital de poezie organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

Ambianta de secol XIX va fi asigurata de un grup de tineri actori si artisti îmbracati în costume de epoca semnate de artistul plastic Iurie Matei, eveniment organizat cu sprijinul Teatrului National „Mihai Eminescu” din Chisinau si a Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Republica Moldova.

În aceeasi ambianta de secol XIX, urmeza sa fie vernisata si Expozitia „Mihai Eminescu... si timpul creste-n urma mea!”. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Primaria Municipiului Chisinau, va avea loc la ora 11.00 la Rondul din spatele Statuii lui Stefan cel Mare si Sfânt din Chisinau.
 
Tot la Chisinau Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare  cu Clubul National de Arta „Minerva” si Casa-Muzeu „Alexie Mateevici” din satul Zaim organizeaza expozitia „Alexie Mateevici - Oda limbii române”  la Biblioteca Nationala a Republicii Moldova, în data de 15 ianuarie 2014, ora 15.00.

ICR Chisinau în parteneriat cu Primaria orasului Edinet va inaugura expozitia „Dimitrie Cantemir - homo universalis”. Deschiderea va  avea loc în Piata Centrala din orasul Edinet, 15 ianuarie 2014, ora 11.00.

ICR Chisinau, în parteneriat cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Balti  organizeaza Expozitia „Lupta cu inertia - Poetii generatiei '60”.  Evenimentul va avea loc joi, 16 ianuarie 2014, ora 09.00, în incinta Universitatii de Stat „Alecu Russo” din Balti.

Locuitorii municipiului Soroca se vor bucura de doua expozitii organizate de ICR Chisinau, expozitia „Sufletul satului românesc” si expozitia itineranta „Nichita Stanescu”. Vernisajul  expozitiei „Sufletul satului românesc” va avea loc la biserica „Sfintii Martiri Brâncoveni” din Soroca, joi, 16 ianuarie 2014, ora 12.00, iar expozitia itineranta „Nichita Stanescu” urmeaza sa fie inaugurata la Muzeul de Istorie ?i Etnografie din Soroca, în aceeasi zi, la ora 13.00.

ICR Chisinau în parteneriat cu Consiliul Raional Leova organizeaza Expozitia „Gavriil  Banulescu-Bodoni (1746-1821) - un ierarh ortodox aparator al culturii si limbii române” la Biblioteca Raionala din Leova. Evenimentul va avea loc vineri, 17 ianuarie 2014 la ora 09.00.    


 

Autor Redactia 13 Ianuarie 2014, 10:12 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate