Titus Corlăţean va participa la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din UE (Bruxelles, 18 noiembrie 2013)

De A.Frangu 17 Noiembrie 2013, 23:43 Romania
Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe, va participa la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care se va desfăşura la Bruxelles in data 18 noiembrie 2013, se precizeaza in comunicatul de presa al MAE.

Agenda reuniunii Consiliului Afaceri Externe include subiecte de interes major pentru politica externă a Uniunii Europene.

Miniştrii de externe europeni vor evalua stadiul pregătirilor reuniunii la nivel înalt dedicată Parteneriatului Estic, ce se va desfăşura la Vilnius în perioada 28-29 noiembrie 2013, în vederea transmiterii unui mesaj european consistent şi ambiţios faţă de statele partenere.

Şefii diplomaţiilor europene vor avea oportunitatea de a analiza evoluţiile recente din Vecinătatea Sudică, cu accent pe situaţia din Siria, Egipt, Libia şi Irak. De asemenea, vor fi abordate şi aspecte privind migraţia în Mediterana, pe fondul fluxului masiv de refugiaţi sirieni în statele vecine.

Evoluţiile din Balcanii de Vest, în special Bosnia şi Herzegovina şi Dialogul Belgrad-Priştina, se vor afla, de asemenea, în atenţia demnitarilor europeni. Totodată, vor fi analizate relaţiile Uniunii cu China, în pregătirea summit-ului UE-China ce se va desfăşura la Beijing în perioada 21-22 noiembrie 2013.

În continuarea reuniunii Consiliului Afaceri Externe, Titus Corlăţean va participa la reuniunea comună a miniştrilor de externe cu miniştrii apărării. Agenda acestei reuniuni este dedicată Politicii de Securitate şi Apărare Comune (PSAC), în  pregătirea Consiliului European din 19-20 decembrie 2013.

Şeful diplomaţiei române se va referi la dezvoltările actuale din domeniul PSAC, cu accent pe necesitatea consolidării profilului UE în materie de securitate, şi va sublinia importanţa elaborării de concluzii care să stea la baza unor recomandări operaţionale ale Consiliului European, de natură a orienta abordările europene viitoare în domeniul PSAC.

Titus Corlăţean va aborda cu precădere subiectul sporirii eficienţei, vizibilităţii şi impactului PSAC, unul dintre cele trei paliere ale dezbaterii, în perspectiva Consiliului European, celelalte două fiind concentrate pe dezvoltarea capacităţilor militare, respectiv pe consolidarea industriei europene de apărare, mai precizeaza comunicatul MAE.


 

Autor A.Frangu 17 Noiembrie 2013, 23:43 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate