Proiectele pentru Strategia Dunarii - o prioritate pentru perioada 2014-2020

De Alexandrina Iordache 14 Octombrie 2013, 12:01 Romania
Vineri, 11 octombrie 2013, la Giurgiu, s-a desfasurat cea de-a treia editie a conferintei internationale „Strategia pentru regiunea Dunarii – prezent si viitor. Politici de dezvoltare sociala, academica si a mediului de afaceri (trei ani de la adoptarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii – SUERD)”.

La conferinta au participat: viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, reprezentanti ai autoritatilor publice locale si centrale, ai Ambasadei Bulgariei în România si ai mediului de afaceri.

La Strategia UE pentru Regiunea Dunarii, participa 14 state: România, Austria, Bulgaria, Croatia, Germania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Bosnia si Hertegovina, Moldova, Ucraina, Muntenegru, Ungaria.

Înca de la adoptare, din 24 iunie 2011, SUERD si-a propus, ca principal obiectiv, dezvoltarea potentialului economic si îmbunatatirea conditiilor de mediu ale regiunii. Totodata, încurajeaza cooperarea pe termen lung, atât între autoritatile locale si regionale, cât si între autoritati, mediul privat si ONG-uri, prin generarea de proiecte pentru dezvoltarea regiunii.

”Sunt patru piloni ai Strategiei Dunarii, cu 11 domenii prioritare, si am recomandat tuturor autoritatilor locale din cadrul regiunilor riverane Dunarii ca, în cadrul fiecarui aparat propriu, sa formeze un grup care sa tina legatura si sa fie permanent la curent cu noutatile si posibilitatile de finantare în cadrul Strategiei Dunarii” a declarat ministrul Liviu Dragnea.

În cadrul SUERD, pot fi finantate proiecte din domenii diverse, precum:
- infrastructura de transport (poduri sau alte posibilitati de traversare a râului;  reabilitarea infrastructurii portuare si dezvoltarea de noduri intermodale si logistice);
- educatie si formare;
- dezvoltarea retelelor de asezari (conexiune între fluviul Dunarea si Bucuresti; facilitarea cooperarii transfrontaliere între orasele pereche românesti si bulgaresti de-a lungul Dunarii, dezvoltare urbana si rurala);
- mediu (prevenirea si gestionarea riscurilor naturale, conservarea si protectia ariilor protejate rurale de-a lungul fluviului Dunarea, mai ales din Delta Dunarii);
- infrastructura sociala si de sanatate în judetele adiacente Dunarii;
- economie (valorificarea potentialului agricol, energetic, turistic, inclusiv protectia si dezvoltarea patrimoniului cultural si natural al zonei Dunarii, sprijinirea IMM).

Sursa: MDRAP


 

Autor Alexandrina Iordache 14 Octombrie 2013, 12:01 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate