Poziţia Pro Lex faţă de scandalul vămilor

De AmosNews 27 Februarie 2011, 20:00 Romania
Biroul de presă al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi vameşilor "Pro Lex" a trimis următorul comunicat de presă."Contrar declaraţiilor publice, Preşedintele A.N.A.F., Sorin Blejnar, a concentrat sub puterea sa, controlul total al autorităţii vamale.Preşedintele A.N.A.F., Sorin Blejnar a făcut mai multe declaraţii publice în care se plângea că nu are putere asupra lucrătorilor vamali (de a-i schimba sau sancţiona), deşi cunoştea neregulile din vămi.Contrar acestor declaraţii, vă prezentăm argumente din care rezultă că preşedintele A.N.A.F. şi-a atras şi exercitat puterea asupra vămilor:
- Sorin Blejnar  a fost numit preşedinte A.N.A.F. în data de 06.01.2009;
- în data de 18.02.2009 s-a emis H.G. nr. 110 prin care Sorin Blejnar şi-a luat competenţa de a numi directorii executivi ai direcţiilor regionale pentru accize şi operaţiuni vamale şi directorii executivi ai direcţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru accize şi operaţiuni vamale. Toate numirile pentru celelalte funcţii de conducere din autoritatea vamală se făceau doar cu avizul preşedintelui A.N.A.F.
- odată cu preluarea atribuţiilor de numire a directorilor din vămi, l-a adus în funcţia de director al direcţiei resurse umane pe domnul Gheorghe Stambelu, fost director al direcţiei resurse umane din cadrul autorităţi vamale;
- în data de 30.03.2009, doi inspectori din cadrul Serviciului de inspecţie fiscală, printr-un control inopinat, au constatat la S.C. Petrom S.A. un prejudiciu la bugetul statului, prin neplata accizelor, în sumă de aproximativ 5 milioane de euro. La o jumătate de oră după înregistrarea procesului-verbal de control la registratura agentului economic, inspectorii fiscali au fost chemaţi în biroul preşedintelui A.N.A.F., unde au fost traşi la răspundere, pentru că s-au dus în control şi au constatat prejudiciul. De faţă cu aceştia, Sorin Blejnar le-a solicitat şefilor profesionali să fie destituiţi din funcţia publică, ceea ce s-a şi făcut la data de 13 octombrie 2009. Instanţa de judecată a constatat, irevocabil, legalitatea actului de control.
- în data de 29.05.2009 a emis ordinul nr. 1164 prin care, contrar organigramei şi R.O.F. al autorităţii vamale, domnul Sorin Blejnar acorda Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti puterea de a exercita activităţi specifice de control operativ şi inopinat, pe întreg teritoriul României. Menţionăm faptul că, această atribuţie o avea Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor. De asemenea, fiecare direcţie regională vamală are structuri de specialitate pentru efectuarea controlului în raza de competenţă teritorială.
- în data de 05.08.2010 a fost numit şef al Biroului Vamal Siret, domnul Tudor Ioan. După şapte zile de la numire, acesta a avut o captură de 24.000 pachete de ţigări şi, în loc de recompensă, în aceeaşi zi, a fost schimbat din funcţie, iar, după alte trei zile, a fost mutat la 50 km de locul de muncă. Pentru că a câştigat procesul şi a fost repus în funcţie, la data descinderii D.N.A., la Biroul Vamal Siret erau doi şefi de vamă pe acelaşi post.
- în august 2010, l-a promovat temporar în funcţia de director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Ploieşti pe domnul Cornel Costea, cu încălcarea statutului funcţionarilor publici (nu îndeplinea condiţiile pentru promovare în funcţie). Pentru a-i face loc acestuia, persoana care ocupa funcţia de director, prin concurs, a fost mutată la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Târgovişte.
Pe baza declaraţiei unui fost şef de vamă, vicepreşedintele A.N.A.F., Traian Mărginean a fost pus sub acuzare şi schimbat din funcţie. Deşi există mai multe declaraţii ale şefilor de vămi, care îl indică pe Sorin Blejnar ca fiind beneficiar al mitei din vămi, deocamdată, paradoxal, nu s-a procedat la fel ca în cazul Traian Mărginean.
 
„Pro Lex”, de-a lungul timpului, s-a poziţionat categoric împotriva corupţiei din vămi şi poliţie, membrii noştri de sindicat fiind afectaţi de corupţia instituţionalizată, la fel ca toţi ceilalţi cetăţeni care trăiesc din muncă cinstită.

Dacă se doreşte şi o analiză a gradului de implicare a unor lideri de sindicat din aceste instituţii (aici de reamintit şi declaraţiile preşedintelui României şi ministrului administraţiei şi internelor), recomandăm efectuarea unei banale numărători a membrilor şi lideri de sindicat „Sed Lex” şi S.N.P.P.C., care au fost (sau vor fi) reţinuţi în „scandalul şpăgilor din vămi”.

Din totalul de 14.000 membri ai organizaţiei noastre, doar trei au fost chemaţi la D.N.A., până în prezent."


 

Autor AmosNews 27 Februarie 2011, 20:00 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate