Participarea unei delegaţii la Consiliul Europei la Strasbourg

De Redactia 16 Octombrie 2011, 22:12 Romania
În zilele de 13-14 octombrie 2011, s-a desfăşurat la Strasbourg, în Franţa, cea de-a 16-a conferinţă a directorilor administraţiilor penitenciare din Europa, eveniment la care au fost invitaţi să participe şi liderii sistemelor de probaţiune din statele europene.

Ministerul român de Justiţie a fost reprezentat la această conferinţă de o delegaţie formată din reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi ai Direcţiei de Probaţiune.

Conferinţa, care a avut drept temă „lucrăm împreună pentru a promova reintegrarea socială a deţinuţilor,” a constituit un bun prilej pentru participanţi de a discuta problemele comune sistemelor penitenciare şi de probaţiune şi de a realiza un schimb de bune practici şi metode lucru în ceea ce priveşte implementarea celor mai recente reglementări ale Consiliului Europei în domeniul penitenciar („Prison Rules”) şi al probaţiunii („Probation Rules”).
Un alt obiectiv major al acestei întâlniri a fost acela de a identifica mecanisme de cooperare adecvate între penitenciare şi probaţiune, în vederea pregătirii pentru liberare a deţinuţilor şi pentru facilitatea reintegrării acestora în societate, precum şi de a identifica soluţii comune pentru principalele probleme cu care se confruntă sistemele penitenciare şi de probaţiune din statele europene.

Sistemul penitenciar şi sistemul de probaţiune din România manifestată o preocupare constantă pentru transpunerea în legislaţie şi implementarea în practică a regulilor europene în materie. Astfel, la nivel legislativ, în procesul de elaborare a legislaţiei secundare necesare pentru aplicarea dispoziţiilor din noile coduri penale, au fost avute în vedere principalele recomandări şi principii europene.
Ca exemplu de bună practică în ceea ce priveşte colaborarea dintre penitenciare şi probaţiune în România, poate fi menţionat programul comun de lucru (Reducerea riscului de recidivă după închisoare) care asigură atât pregătirea pentru liberare a deţinuţilor, cât şi facilitarea reintegrării sociale a acestora, după liberare.


 

Autor Redactia 16 Octombrie 2011, 22:12 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate