IPP: Dreptul cetatenilor de a fi reprezentati in Parlament, încalcat de Guvern

De A.Frangu 06 Martie 2014, 19:20 Romania

Institutul de Politici Publice (IPP) informeaza ca 14 locuri de senatori si deputati sunt vacate si dreptul a peste 300.000 de cetateni de a fi reprezentanti in Parlament este încalcat. Conform legii, se organizeaza alegeri partiale pentru posturile vacante numai in colegiile unde nu mai exista niciun parlamentar ales. In aceste conditii pentru 7 posturi de senatori si deputati trebuie sa se organizeze alegeri partiale. Responsabilitatea initierii procedurilor legale revine guvernului informeaza IPP printr-un comunicat de presa pe care il redam integral:

Sesizând satisfactia Primului Ministru în legatura cu formarea, respectiv votarea noului sau Cabinet în numai 3 zile, Institutul pentru Politici Publice (IPP) îi reaminteste domnului
Victor Ponta de o obligatie legala pe care o are si pe care o amâna nejustificat de mai bine de un an - anume de a organiza alegeri pentru colegiile vacante de senatori si deputati.

In urmatoarele 7 colegii (în care nu mai exista niciun alt parlamentar ales astfel ca trebuie organizate de urgenta alegeri, conform legii) termenul legal de organizare a alegerilor partiale a fost deja depasit:

- Colegiul 8, Bucuresti, Senat - vacant din ianuarie 2013, unde 69.514 alegatori nu sunt reprezentati.
- Colegiul 3, judetul Hunedoara, Camera Deputatilor - vacant din aprilie 2013, unde 24.365 alegatori nu sunt reprezentati.
- Colegiul 9, judetul Galati, Camera Deputatilor - vacant din iunie 2013, unde 24.906 alegatori nu sunt reprezentati.
- Colegiul 4, judetul Ilfov, Camera Deputatilor - vacant din septembrie 2013, unde 30.486 alegatori nu sunt reprezentati.
- Colegiul 2, judetul Satu Mare, Camera Deputatilor - vacant din 3 septembrie 2013, unde 26.222 alegatori nu sunt reprezentati.
- Colegiul 2, judetul Iasi, Camera Deputatilor - vacant din ianuarie 2014, unde 24.212 alegatori nu sunt reprezentati.
- Colegiul 2, judetul Gorj, Senat - vacant din februarie 2014, 77.805 alegatori nu sunt reprezentati.

In fapt, 14 locuri de senatori si deputati sunt acum vacante dar, potrivit reglementarilor în vigoare, se organizeaza alegeri partiale doar în masura în care în colegiul respectiv nu mai exista un alt parlamentar ales (cazul celor 7 colegii de mai sus). Guvernul Ponta are responsabilitati legale de initiere a procedurilor de organizare a alegerilor. Prin amânarea acestei decizii, IPP considera ca Guvernul refuza cetatenilor din colegiile amintite dreptul de a avea reprezentanti în Parlamentul României.

Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului prevede ca, ”în caz de încetare a mandatului unui deputat sau senator alegerile se organizeaza în cel mult 3 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotarârii Camerei Deputatilor sau a Senatului, dupa caz, prin care se constata încetarea mandatului unui deputat sau senator”. Data desfasurarii alegerilor partiale se stabileste, prin Hotarâre de Guvern, cu cel putin 45 de zile înainte de ziua votarii.

Nerespectarea legii în România, inclusiv a celei electorale, atrage dupa sine posibilitatea ca oricând un cetatean lezat sa îsi apere drepturile în instanta contra celor legal responsabili. Premierul poate fi tinta unui proces initiat în contencios de cetatenii care, desi au participat la vot în alegerile parlamentare sunt acum în situatia de a nu mai fi reprezentati în Parlament.

IPP cere premierului Ponta sa respecte legislatia în vigoare si sa demareze de urgenta procedurile de organizare a alegerilor parlamentare partiale în colegiile cu locuri de deputati si senatori vacante.
***
- In Colegiul 2, Iasi, Camera Deputatilor si Colegiul 2, Gorj, Senat mai este teoretic timp pentru ca alegerile partiale sa fie organizate în termenul prevazut de lege. Conditia ar fi aceea ca Guvernul sa demareze cât mai repede procedurile necesare, pentru toate locurile vacante.

- Cifrele prezentate includ  alegatorii care au votat la alegerile parlamentare din decembrie 2012.

 

Autor A.Frangu 06 Martie 2014, 19:20 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate