MDRAP: O noua runda de discutii privind descentralizarea

De A.Frangu 17 Octombrie 2013, 11:17 Romania
Marti, 15 octombrie a.c., Ministerul Dezvoltării Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a organizat  o nouă rundă de discutii pentru definitivarea proiectului legislativ aferent procesului de descentralizare.

La întâlnirea cu viceprim-ministrul Liviu Dragnea, au participat reprezentanti ai autoritătilor publice locale si centrale, respectiv o delegatie condusă de Klaus Johannis, alături de ministri si reprezentanti ai ministerelor pentru care nu se stabilise, la întâlnirea precedentă, care atributii se transferă la nivel local.

„Decizia politică este fermă, procesul de descentralizare este necesar. În acelasi timp, un proces de descentralizare este un proces continuu, pentru că asa este caracterizat un sistem public. Al treilea lucru: nu vom descentraliza competente de la nivelul central decât după ce suntem foarte siguri, pe de o parte, că procesul respectiv este oportun, iar, pe de altă parte, că o competentă transferată nu afectează calitatea serviciului public respectiv furnizat cetăteanului”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, la începutul întâlnirii.

În urma discutiilor, au fost stabilite noi propuneri pe care MDRAP le va include în proiectul legislativ, respectiv transferul la nivel local a următoarelor atributii si institutii, gestionate în prezent de ministere:
- activele Ministerului Tineretului si Sportului din categoria săli de sport, tabere etc.;
- activele Ministerului Educatiei Nationale (cluburi de elevi, palatele copiilor etc.).

Totodată, s-a convenit că participantii la întâlnire vor sustine ca serviciile de Ambulantă să nu fie descentralizate, iar, în ceea ce priveste agentiile de ocupare a fortei de muncă si agentiile pentru prestatii sociale, decizia va fi luată la o întâlnire ulterioară, după discutia cu ministrul de resort.

„Nu dorim să fortăm descentralizarea, ci vrem o descentralizare care are sens. Acolo unde nu suntem lămuriti, în acele domenii unde nu suntem convinsi că acum trebuie făcută o descentralizare, nu vom face acest pas.”, a afirmat Klaus Johannis.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a clarificat si câteva principii generale ale proiectului: „Nu se are în vedere adoptarea unei ordonante de urgență în ceea ce privește descentralizarea si statul nu pierde, în mod clar, atributiile de politică natională. Dimpotrivă: politicile nationale, coordonarea si monitorizarea lor, umărirea implementării programelor nationale, atributiile de inspectie si control rămân la structurile centrale, la nivelul ministerelor”.

Totodată, propunerea participantilor la discutii este ca, pentru anul 2014, sumele prevăzute în bugetul fiecărui minister pentru institutiile si atributiile care vor fi descentralizate să fie prevăzute distinct, ca anexe la bugetul de stat, astfel încât, odată cu transferul institutiei la nivel local, să poată fi realizat si transferul surselor de finantare. Pentru anul 2015, vor fi stabilite prin act normativ, pe parcursul anului viitor, costuri-standard pentru fiecare atributie descentralizată, astfel încât, în fiecare an, prin bugetul de stat să fie asigurate sumele respective.

Sursa: MDRAP

 

Autor A.Frangu 17 Octombrie 2013, 11:17 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate