Mark H.Gitenstein ambasadorul SUA: Incurajam calatoriile în SUA în scop turistic, profesional ori pentru studii

De AmosNews 22 Noiembrie 2011, 18:01 Romania
Îmi face placere sa ma aflu astazi aici si sunt onorat sa fiu înca odata partenerul domnului ministru Baconschi si al Ministerului Afacerilor Externe în campania comuna de informare privind procedura de solicitare a vizelor temporare pentru Statele Unite.

Românii sunt bineveniti în Statele Unite si încurajam calatoriile în SUA în scop turistic, profesional ori pentru studii. Sunt încântat sa precizez ca anul trecut, 29.000 de români au primit vize temporare pentru SUA, cu circa 3.000 mai multi decât în 2009.

Dati-mi voie sa încep mentionând ca pagina de internet a Ambasadei SUA contine informatii detaliate despre procesul de solicitare a vizei si ar trebui sa fie prima sursa de informare pentru persoanele care doresc sa viziteze SUA. Acolo gasiti o sectiune de întrebari si raspunsuri si prezentari, utile tuturor solicitantilor de viza. Bineînteles, cei interesati ar trebui sa citeasca si informatiile prezentate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe, în special materialele despre aceasta noua etapa a campaniei.

Anul trecut, la demararea acestei campanii am anuntat introducerea noii proceduri de solicitare a vizei, prin formular electronic. Ma bucur sa va pot spune ca acest formular este folosit acum de toti solicitantii de viza temporara cu mare succes. Solicitarile de viza din orase mari, mici si sate din întreaga Românie se primesc prin internet, procesul devenind astfel mai eficient si mai simplu pentru solicitanti. Anul acesta am introdus si un nou serviciu pentru persoanele care gresesc la completarea formularului online. Din pacate, 15% dintre solicitantii de viza gresesc în completarea formularului. Acum îi contactam înaintea interviului pentru a-i ajuta sa faca modificarile necesare înainte sa vina în Baneasa la interviul pentru viza. Acest lucru a redus durata de asteptare si necesitatea ca solicitantii sa se prezinte de mai multe ori la Sectia Consulara.

Desigur, ne-am si mutat în noul sediu al ambasadei, unde Sectia Consulara dispune de un spatiu modern. Sala de asteptare este spatioasa, permitând accesul a pâna la 100 de persoane odata. Datorita utilizarii formularului electronic si a unor noi masuri de eficientizare a procesului, timpul total petrecut la ambasada s-a redus semnificativ. Acum, solicitantii de viza petrec mai putin de o ora la ambasada.

Dar acestia trebuie sa îsi programeze interviul pentru viza în avans. Instructiunile referitoare la programare sunt explicate pe pagina ambasadei si îi încurajez pe toti solicitantii sa le respecte întocmai. Pe masura ce ne apropiem de perioada sarbatorilor de iarna, din ce în ce mai multe persoane fac programari, asa ca îi sfatuim pe cei care doresc sa calatoreasca în SUA sa planifice dinainte si sa se programeze cât mai rapid.

As vrea sa vorbesc pe scurt si despre refuzul vizei. Asa cum am precizat, 29.000 de români au primit vize temporare pentru SUA anul trecut, reprezentând circa 81% dintre solicitanti. Asadar, daca solicitati o viza pentru SUA, aveti 8 din 10 sanse de a o obtine. Este un procent bun, dar acest lucru înseamna ca exista si persoane care nu primesc viza.

Acesta este întotdeauna un subiect sensibil si întelegem de ce. Asa cum a mentionat si domnul ministru, unul dintre cele mai delicate aspecte legate de acest subiect este situatia persoanelor care solicita viza la nesfârsit.

Conform legii americane a imigrarii, persoanele refuzate pot solicita din nou viza de câte ori doresc, dar noi le sfatuim ferm sa nu faca acest lucru. Stim ca situatia unei persoane se poate schimba si ar trebui sa solicitati viza daca situatia dumneavoastra s-a schimbat, însa doar daca schimbarile petrecute sunt considerabile. Veti vedea acest mesaj reflectat si în noile materiale.

Si Sectia Consulara a elaborat câteva noi materiale pentru public, inclusiv o brosura cu întrebari si raspunsuri despre sectiunea 214 (b) din Legea americana a imigrarii, pe care o gasiti pe pagina de internet a ambasadei.

Sectia Consulara a realizat si un interviu în limba româna pe aceasta tema, pentru a clarifica aspectele practice ale conditiilor ce trebuie îndeplinite de cei care solicita o viza temporara. Sper ca acest film si cele ce se vor realiza în viitor vor clarifica si mai mult conditiile ce trebuie îndeplinite de cei care solicita o viza temporara. Astazi se afla alaturi de mine Laurie Meininger, adjunctul consulului general, pentru a va raspunde la întrebarile referitoare la vizele pentru SUA.

Ma bucur ca am fost alaturi de dumneavoastra astazi. Vreau sa-mi exprim înca odata aprecierea pentru initiativa si cooperarea Ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi si a Ministerului Afacerilor Externe, în realizarea acestei campanii de informare. Suntem bucurosi sa fim din nou parteneri în aceasta campanie inovatoare. Si, bineînteles, îi asteptam în continuare cu bucurie pe români în vizita în SUA.

 

Autor AmosNews 22 Noiembrie 2011, 18:01 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate