IPP: Romania un dezastru in intreruperea de sarcina

De Redactia 18 Aprilie 2012, 17:13 Romania
De pe locul al 4-lea în clasamentul tarilor Uniunii Europene la nivelul anului 2010, cu o medie între 350 - 400 întreruperi de sarcina pe zi, România se confrunta în prezent cu o serioasa problema constând în numarul îngrijorator al întreruperilor sarcinilor nedorite, acesta stagnând în ultimii ani în jurul cifrei de 100.000 - 128.000 pe an.

Faptul ca 84% dintre femeile fertile, participante la cel mai recent sondaj national realizat de IPP, prin divizia sa specializata de cercetare de teren, considera ca statul trebuie sa se implice mai mult în prevenire sarcinilor nedorite arata indubitabil cât de putina responsabilitate îsi asuma femeile în aceasta privinta pe fondul unei educatii insuficiente si chiar ineficiente cu privire la planningul familial si sanatatea reproducerii în România. Un procent îngrijorator de 49% dintre femeile fertile din România declara, în 2012, ca nu au beneficiat de vreo forma de educatie sexuala sau a reproducerii.

În contextul interesului tot mai crescut atât al statului român de a creste natalitatea dar si al unor grupuri religioase de a îngradi dreptul la avort prin masuri administrative, Institutul pentru Politici Publice (IPP) initiaza astazi seria de analize privind Atitudini si perceptii privind întreruperile sarcinilor nedorite în România si responsabilitatile autoritatilor prin lansarea rezultatelor unui sondaj national privind atitudinile si comportamentul femeilor fertile din România fata de întreruperile de sarcina (caietul de sondaj este disponibil la http://www.ipp.ro/pagini/atitudini-351i-percep355ii-privind.php). Cercetarea lansata de IPP este finantata cu sprijinul Merck Sharp & Dohme (MSD) România si s-a desfasurat în perioada 28 februarie - 10 martie 2012 prin operatorii IPP DATA RESEARCH, divizia de cercetari si studii de piata a Institutului pentru Politici Publice din Bucuresti, pe un esantion reprezentativ pentru populatia de femei fertile 18-49 ani, având o eroare tolerata de +/-3%.

Femeile din esantionul cercetarii IPP, reprezentative la nivel national, au în general un nivel scazut de educatie sexuala respectiv în domeniul sanatatii reproducerii si cunosc în general foarte putin despre efectele folosirii mijloacelor de contraceptie. În locul asumarii de responsabilitati pe baza accesarii cât mai multor informatii, ele astepta ca statul sa faca mai mult. 46% din respondentele la sondaj pretind ca nu ar fi îngrijorate ca ar putea ramâne însarcinate fara sa îsi doreasca. De altfel 36% dintre femei declara ca au avut cel putin un avort iar potrivit raspunsurilor oferite, o femeie din patru de peste 33 ani a facut cel putin un avort (numarul femeilor cu vârste cuprinse între 18 - 32 de ani ce au realizat întreruperi de sarcina este totusi în scadere fata de cercetari similare din anii precedenti).

Îngrijorator pentru responsabilitatea fiecareia fata de controlul starii de sanatate este si procentul de 47% al celor care spun ca au facut un control ginecologic mai rar de o data pe an. „Mai grav, 5% spun ca nu au fost niciodata la un  control de specialitate, ceea ce este îngrijorator pentru starea de sanatate a femeilor, de unde si incidenta tot mai mare a cazurilor de cancer de col uterin”, apreciaza Prof. Dr. Radu Vladareanu, Seful Clinicii de Obstetrica Ginecologie de la Spitalul Elias din Bucuresti, expert în prezenta echipa de cercetare coordonata de IPP.
 
Acest nivel scazut de educatie privind sanatatea reproducerii ar trebui sa stea în atentia atât a autoritatilor executive cât si a parlamentarilor care initiaza idei privind limitarea întreruperilor de sarcina prin masuri administrative, manipulative pe care IPP le-a si criticat recent.

Desi marea lor majoritate (67%) pretind ca stiu suficient în legatura cu metodele de prevenire a sarcinilor nedorite dar ca nu le folosesc (48% nu folosesc prezervativ, 56% nu folosesc anticonceptionale), un procent de 52% din cele ce nu au folosit mijloace contraceptive afirma ca a auzit despre reactii adverse pe care anticonceptionalele orale le-ar produce. „Ca medic specialist în endocrinologie, recomand femeilor sa se documenteze si sa caute informatii de la specialist. Din pacate în acest moment ele sustin ca acceseaza informatii de specialitate prin faptul ca urmaresc la televizor un pretins specialist sau folosesc parerile unor cunostinte care la rândul lor au fost la medic pentru propria problema”, considera Conf. Dr. Catalina Poiana, medic Endocrinolog, Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon din Bucuresti, expert implicat de IPP în prezenta cercetare.

Dovada faptului ca femeile nu au cunostintele necesare în acest domeniu si ca atare nu au o parere formata pe baza unor minime cunostinte vine si din procentul aproape egal al celor care fie considera ca folosirea unui mijloc contraceptiv nu a avut niciun efect asupra vietii de cuplu (50%) fie ca a îmbunatatit-o (47%).  De altfel 12% dintre femei cred în prezent ca partenerii lor nu ar fi de acord ca acestea sa foloseasca anticonceptionale. Problema sanatatii reproducerii nu priveste exclusiv femeile ci viata de cuplu astfel ca orice campanie de informare publica care ar trebui demarata cât mai curând, în opinia Institutului pentru Politici Publice, trebuie sa îi priveasca pe ambii parteneri. „Este un apel catre autoritatile din România pe care în calitate de Presedinte al Societatii Nationale de Medicina Familiei îl fac pentru tratarea în primul rând a cauzelor acestor fenomene cum a ajuns sa fie cel al întreruperilor sarcinilor nedorite, afirma Presedinte SNMR, Dr. Rodica Tanasescu prezenta la conferinta de presa a IPP.

Aceasta cercetare, demarata chiar în contextul controverselor legate de recente initiative legislative menite sa conditioneze efectuarea unei întreruperi de sarcina de participarea la sedinte de consiliere, se constituie inclusiv într-un apel catre autoritati pentru a se organiza dezbateri publice în Bucuresti si în tara pe aceasta tema astfel ca femeile din România, carora li se aplica orice lege privind întreruperea de sarcina, sa fie cât mai larg consultate.

Analizele sociologice de tipul celei lansata de catre IPP trebuie sa determine institutiile responsabile în politici de sanatate din România sa ia de urgenta masuri pentru gestionarea corespunzatoare a fenomenului îngrijorator privind întreruperile sarcinilor nedorite în România, au apreciat inclusiv expertii implicati în cercetare, anume Dr. Rodica Tanasescu, Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei/Medicina Generala din România, Conf. Dr. Catalina Poiana, medic Endocrinolog, Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon din Bucuresti si Prof. Dr. Radu Vladareanu, Seful Clinicii de Obstetrica Ginecologie de la Spitalul Elias din Bucuresti.

 

Autor Redactia 18 Aprilie 2012, 17:13 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate