Guvernul a promis FMI ca va achita mai repede restantele catre firme

De AmosNews 05 Aprilie 2011, 19:49 Romania
“Pâna la sfârsitul lunii aprilie, vom dezvolta un plan de masuri, inclusiv o îmbunatatire a mecanismului de control, pentru a elimina arieratele si pentru a preveni aparitia unora noi, atât la nivelul Guvernului, cât si al societatilor de stat. În urmatorii doi ani, perioada de plata a facturilor va fi redusa.

O viitoare directiva a Uniunii Europene în acest sens va fi transpusa în legislatia nationala în timp util” se arata în scrisoarea de intentie trimisa de Guvern catre FMI, pe baza careia Fondul a încheiat noul acord cu România.

Potrivit directivei, daca în contractul încheiat între parti nu se specifica un termen pentru efectuarea platilor, atunci beneficiarul trebuie sa faca plata în termen de 30 de zile de la data emiterii facturii. Altfel, creditorul este îndreptatit sa ceara despagubiri ce pornesc de la 40 euro – suma fixa minima. Dobânda pe care datornicul trebuie sa o plateasca este de formata din rata cheie a Bancii Centrale din tara respectiva (BNR, în cazul României, care afiseaza o dobânda cheie de 6,25% pe an acum) + 8 puncte procentuale. La implementarea în legislatia nationala, statele au dreptul de a majora limita minima a penalitatilor. În plus, perioada maxima de onorare a facturilor nu trebuie sa depaseasca 60 de zile decât în cazuri speciale. 


 

Autor AmosNews 05 Aprilie 2011, 19:49 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate