Deschiderea pieței muncii în state UE pentru cetățeni români și bulgari

De Frimu Ghinea 25 Octombrie 2011, 18:56 Romania
Toate statele membre ale UE trebuie să permită accesul bulgarilor și românilor pe piața forței de muncă până la sfârșitul lui 2011, se spune în rezoluția adoptată de Parlamentul European, marți, 25 octombrie.

Rezoluția elaborată de Traian Ungureanu (PPE, PD-L) și adoptată prin ridicare de mâini, notează faptul că nu s-au înregistrat efecte negative în acele state membre care au permis accesul pe piața muncii a forței de muncă din statele membre care au aderat în 2004 și 2007 .

"Cifrele oficiale, inclusiv cifrele de la Comisia Europeană, arată că muncitorii din estul Europei nu au generat șomaj și nu au pus presiune pe sistemele de protecție socială. Dimpotrivă, influxul a adus creștere economică în țările de destinație, evaluat la 1% din PIB", a precizat Raportorul în cadrul dezbaterii de luni.

Deputații europeni cer statelor membre să-și revizuiască regulile privind perioadele de tranziție înaintea deschiderii accesului pe piața muncii și solicită acelor state membre care încă impun restricții cetățenilor bulgari și români să le elimine până la sfârșitul lui 2011, înainte de termenul-limită final din 2013 prevăzut în tratatul de aderare la UE.

Pe termen lung, aceste restricții pot avea un impact negativ asupra valorilor și drepturilor fundamentale prevăzute în tratatele UE, cum ar fi libera circulație, non-discriminarea, solidaritatea și egalitatea în drepturi, consideră deputații europeni.

Deputații europeni deplâng de asemenea propunerile legislative recente din unele state membre care încearcă să impună din nou restricții față de alte state membre și cer Comisiei Europene să investigheze dacă asemenea politici încalcă legislația europeană.

Implementarea dreptului la liberă circulație al forței de muncă

Deputații europeni și-au exprimat preocuparea cu privire la slaba transpunere și implementare a legislației europene actuale cu privire la libera circulație a forței de muncă și în special în privința Directivei 2004/38/EC privind dreptul cetățenilor europeni și al membrilor familiilor lor de a circula și de a-și stabili reședința liber în Uniunea Europeană. La nevoie, Comisia ar putea să-și exercite dreptul de a iniția procedurile legate de încălcarea legislației ("infringement") împotriva statelor membre care nu respectă această legislație.

Recunoașterea calificărilor profesionale

Rezoluția mai notează că procedurile în vigoare pentru recunoașterea calificărilor profesionale reprezintă un alt mare obstacol în calea mobilității forței de muncă, cerând Comisiei Europene să reformeze regulile UE în acest domeniu.

 

Autor Frimu Ghinea 25 Octombrie 2011, 18:56 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate