Consultări intre Romania si Rusia pentru problema transnistreană

De AmosNews 19 Octombrie 2011, 16:53 Romania
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi l-a primit, marţi, 18 octombrie 2011, pe Serghei Gubarev, reprezentantul special al Federaţiei Ruse pentru conflictul transnistrean.

În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă evoluţiile pozitive, înregistrate în ultimul timp în relaţiile bilaterale. Astfel, a fost evocată întâlnirea celor doi şefi ai diplomaţiilor în marja Adunării Generale ONU din septembrie, urmată de o substanţială sesiune a Comisiei Mixte Economice de la începutul acestei luni, de la Moscova, precum şi de alte contacte ministeriale. Ministrul român de externe a salutat semnarea, cu ocazia Comisiei Mixte Economice, a Declaraţiei bilaterale privind Parteneriatul pentru Modernizare. La rândul său, ambasadorul Gubarev a declarat că asistăm la „restartarea dialogului politic” între România şi Rusia.

Ministrul Baconschi a exprimat aprecierea pentru organizarea prezentei runde de consultări, prilej foarte bun pentru cunoaşterea poziţiilor părţilor şi evaluarea perspectivelor de soluţionare a conflictului din Transnistria. Reprezentantul special al Rusiei a afirmat interesul Moscovei pentru a menţine dialogul politic cu Bucureştiul şi asupra dosarului transnistrean.

Şeful diplomaţiei a arătat că România sprijină identificarea cât mai rapidă a unei soluţii durabile a conflictului, care să asigure stabilitatea şi prosperitatea regiunii, pe baza respectării principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova în graniţele sale internaţional recunoscute.

În cadrul consultărilor care au urmat, secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu şi reprezentantul special al Federaţiei Ruse au continuat schimbul de opinii cu privire la evoluţiile recente în dosarul transnistrean şi perspectivele sale, la situaţia economică, socială şi politică din regiunea transnistreană, şi precum şi referitor la poziţiile actorilor internaţionali implicaţi.

Secretarul de stat român a salutat, în acest context, decizia din 22 septembrie 2011 de la Moscova, de reluare a dialogului oficial, formal, în cadrul formatului de negociere „5+2”, exprimând aprecierea pentru eforturile depuse de Federaţia Rusă în acest scop. A menţionat susţinerea pentru formatul de negociere „5+2”.

Oficialii au convenit continuarea dialogului pe problematica transnistreană între Bucureşti şi Moscova.

 

Autor AmosNews 19 Octombrie 2011, 16:53 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate