APIA: Programe aprobate de CE pentru promovarea produselor agricole

De Redactia 09 Mai 2013, 07:40 Romania
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza cu privire la aprobarea de catre Comisia Europeana, în data de 25.04.2013, a 22 de programe destinate sa promoveze produsele agricole în Uniunea Europeana si în tarile terte.
 
Programele, care în majoritate au o durata de trei ani, beneficiaza de un buget total de 71,94 de milioane euro, la care UE contribuie cu 35,97 de milioane euro. Programele selectate acopera uleiul de masline, laptele si produsele lactate, carnea, fructele si legumele proaspete si prelucrate, produsele ecologice, ouale, vinurile si bauturile spirtoase, produsele horticole, precum si produsele de calitate înregistrate si protejate ca DOP (denumiri de origine protejate), IGP (indicatii geografice protejate) si STG (specialitati traditionale garantate). 

Din cele 22 programe aprobate, 16 vizeaza piata interna, iar 6 vizeaza tarile terte. Doua dintre programele selectate au fost propuse de mai multe state membre. Tarile terte / regiunile vizate sunt: Rusia, China, America de Nord, Asia de Sud-Est, Norvegia, Elvetia, Ucraina, India si Coreea de Sud.

În cadrul programelor aprobate se gaseste si programul propus de SC Sonimpex Topoloveni SRL (România), în comun cu un consortiu de producatori de produse DOP/IGP din Grecia.
Programul multitari (RO-EL) are o durata de 3 ani, un buget total de  4.180.110  euro, din care partea aferenta României reprezinta 981.613 Euro.

Produsele ce vor fi promovate prin program sunt:
românesti - Magiunul de prune Topoloveni – produs de SC Sonimpex Topoloveni SRL;
grecesti - diferite produse cu Denumire de Origine Protejata si Indicatie Geografica Protejata.
Tarile vizate de program sunt : Elvetia, Norvegia, Federatia Rusa.

Contractul de finantare între APIA si SC Sonimpex Topoloveni SRL se poate încheia în termen de 90 de zile de la data notificarii deciziei de aprobare de catre Comisia Europeana, dupa acesta perioada fiind necesara aprobarea prelungirii termenului de catre Comisia Europeana.

Lista completa a programelor si a bugetelor aprobate este disponibila la adresa electronica: http://ec.europa.eu/agriculture/promotion/campaigns/index_en.htm
Informatii relevante referitoare la politica UE în domeniul calitatii produselor agricole pot fi accesate la adresa electronica: http://ec.europa.eu/agriculture/quality/index_en.htm


 

Autor Redactia 09 Mai 2013, 07:40 Romania
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate